Tiivistetysti tätä murrosta voisi kuvailla hiljattaisena siirtymisenä analogisesta suorasta digitaaliseen dialogiin. Toisin sanoen yritysten pitäisi pysytä hallitsemaan yhä useampia kanavia, joista monet ovat kaksisuuntaisia. Mediatoimisto Voitto esittelikin kiinnostavia tutkimustuloksia vuoropuhelusta tekijän ja kokijan välillä. Siinä, missä sähköpostiuutiskirjeet koettiin kaikkein henkilökohtaisimpana mainosmuotona, kännykkään saatuja mainoksia pidettiin usein ohi kohderyhmän menneinä.

Sähköpostimarkkinointiin erikoistuneita ja asiansa osaavia yrityksiä Suomesta löytyy muutamia, mutta mobiilimainonta näyttää näiden tulosten valossa edelleen takkuavan. Nähtäväksi jää, tuleeko mobiili ikinä lunastamaan lupauksiaan.

Mobiilin sijaan tässäkin seminaarissa erittäin kiinnostavaksi kanavaksi osoittautui viime aikoina paljon puhuttu sosiaalinen media. Rainer Lindqvist DDB Helsingistä esitteli monia kiinnostavia sosiaalisen median kampanjoita ja toteutuksia. Yksi suuri kysymysmerkki kuitenkin tuntuu leijuvan ilmassa – kuinka sosiaalista mediaa mitataan ja mikä on fanien arvo? Tähän kysymykseen pyrkii vastaamaan ranskalainen Neolane ja Mickael Bentz.

Mickael, kerrotko hieman Neolanesta:
“Neolane on perustettu 2001. Tarjoamme asiakasdialogiin perustuvaa sovellusta, jonka avulla yritykset voivat luoda ja ylläpitää vuoropuhelua asiakkaan kanssa useissa eri kanavissa. Meillä on toimisto Kööpenhaminassa, mistä hoidamme Pohjoismaiden markkina-aluetta ja toimintoja.”

Onko suunnitelmissanne laajentaa muihin maihin?
“Toki on, mutta emme vielä tiedä, minne. Euroopassakin on maita, joissa emme toimi, mutta myös Aasia on tällä hetkellä erittäin mielenkiintoinen nopeasti kasvavien markkinoiden johdosta.”

Millainen kanava sosiaalinen media on työkalussanne käytön määrällä mitattuna?
“Minulla ei ole virallisia lukuja, kuinka paljon keskustelua käydään sosiaalisen median kanavien kautta verrattuna muihin tarjoamiimme asiakkuusmarkkinoinnin kanaviin, kuten sähköpostiin tai tekstiviesteihin. Sosiaalinen media voi kuitenkin olla myös suoramarkkinoinnin kanava. Ranskassa, UK:ssa ja Pohjoismaissa somea käytetään usein pelkästään brändinäkyvyyden kasvattamiseen, mutta ei mennä sen pidemmälle. Tehdään vain mainoksia. Sen sijaan USA:ssa aina, kun kuluttaja on brändin kanssa tekemisissä somessa (4sq check-in, Facebook-tykkääminen jne.), hyödynnetään sitä suoramarkkinointitarkoitukseen. Tarjotaan kuponkia, etua tai lahjaa. Uskon, että Euroopassakin ollaan menossa tähän suuntaan. Ja tämä on myös tutkimusten valossa sitä, mitä asiakkaat odottavat yrityksiltä sosiaalisessa mediassa: alennuksia ja rahan arvoisia etuja. Tätä ei monikaan tunnu käsittävän.”
 
Neolane on ollut olemassa 10 vuotta. Missä vaiheessa sosiaalinen media tuli mukaan ja mistä syystä?
“2001 synnyimme digitaalisena yhtiönä ja aloitimme sähköpostista. Integroimme kuitenkin perinteisen postin palveluun, koska se oli merkittävä 10 vuotta sitten. Sen jälkeen olemme lisänneet muun muassa SMS:n. Sosiaalista mediaa aloimme miettiä noin vuosi sitten, kun asiakkailta alkoi tulla palautetta ja toiveita tämän puolen kehittämisestä. Sosiaalisen median laajennus tuli varsinaisesti käyttöön puoli vuotta sitten tarjoten asiakkaillemme työkalun sosiaalisen median hallintaan. Kuuntelemme asiakkaitamme ja seuraamme markkinaa.”

Sosiaalinen media nähdään usein pelkästään B2C-puolen kanavana. Mikä on näkemyksesi tähän, Mickael?
“Riippuu kanavasta. Esimerkiksi Twitteriä voi hyvin käyttää B2B-kontekstissa, kun taas Facebook soveltuu paremmin kuluttajamarkkinointiin. LinkedIn on laajin B2B-puolen sosiaalinen verkosto. Me Neolanella keskitymme pääosin B2C-puoleen tällä hetkellä. Seuraavassa kehitysvaiheessa laajennamme LinkedIniin ja B2B-puoleen.”

Miten B2B-puoli voi hyödyntää sosiaalista mediaa?
“Emme ole vielä päättäneet LinkedIn-laajennuksen ominaisuuksista, mutta ainakin kaksi keskeistä asiaa voimme tehdä. Ensimmäinen on datan hankinta. Toiseksi voimme mitata, mitä klikataan ja kuinka paljon. Mutta tämä kaikki on hyvin alustavaa vielä.”

Markkinointistrategioita luodaan useiden vuosien tähtäimellä. Miten tämä istuu sosiaalisen median hektiseen muutosvauhtiin? Miten yritykset uskaltavat investoida sosiaaliseen mediaan?
“Mekin olemme investoineet sosiaalisen median työkaluun. Ei ole realistista ajatella, että Facebook muuttaisi yhtäkkiä palveluaan niin, että sieltä ei enää saisi markkinointidataa. Sehän on heillekin bisnestä, ja he tarvitsevat myös rahaa. Toisekseen sosiaalinen media on vain yksi osa asiakkuusmarkkinoinnissa. Voimme Facebookin kautta kerätä asiakkaista profili- ja kontaktidataa ja sitten kontaktoida heitä vaikka sähköpostilla. Tämä on hyvin tärkeää sillä, jos Facebook pettäisikin, niin muita kanavia voi vielä hyödyntää.”

Kiitos, Mickael. Haluaisitko vielä kertoa jotain lukijoillemme, kenties näkemyksiä toimialasta? Sana on vapaa.
“Kehotan lukijoitanne näkemään sosiaalisen median suoramarkkinoinnin kanavana eikä pelkästään mainonnan kanavana. Facebookin käyttäjät haluavat kuponkeja ja muita etuja. Niiden tarjoamista ei kannata pelätä, sillä juuri niitä asiakkaat odottavat. Facebookin etu on se, että nämä suoramainokset voidaan räätälöidä jokaiselle asiakkaalle erikseen. Viestin personointi on hyvin tärkeää.”