Mediataiteelle kohdennettu 15 000 euron arvoinen palkinto jaettiin AVEKin kauden avajaisissa Mediakeskus Lumeessa. Palkinto myönnettiin kahdeksatta kertaa.

 Lea (s. 1956) ja Pekka Kantonen (s. 1955) ovat mediataiteen pioneereja. He ovat tehneet performanssi- ja videotaidetta sekä yhteisöllistä taidetta 1980-luvun alusta lähtien. Kantoset olivat mukana Turppi-ryhmässä, jonka kollektiivisesti tekemän videoteoksen Earth Contacts (1982) katsotaan käynnistäneen suomalaisen videotaiteen 1980-luvun. Sittemminkin taiteilijapari on työskennellyt yhteistyössä taiteilijaryhmien, koulujen, museoiden ja erilaisten yhteisöjen kanssa sekä paikallisesti että kansainvälisesti.

Lea ja Pekka Kantoselle AVEK-palkinnon saaminen on mieluisa osoitus siitä, että pariskunnan tekemää taidetta arvostetaan. ”Meitä ilahduttaa, että pitkäkestoista koettamme altistua eri medioille arvostetaan mediataiteena yhtä lailla kuin teknisiä innovaatioita kehittävää tai teknisesti hiottua mediataidetta. Taiteen tekemisessä päähuomiomme on siinä, mitä arjessa tapahtuu ja miten elämme median vaikutuspiirissä.”

Taitelijapariskunta on työskennellyt dokumentaarisen ja henkilökohtaisen videodokumentaation parissa jo 30 vuotta. Tästä nähtiin vahva näyttö heidän Taidehallissa keväällä 2011 olleessa näyttelyssä Kodin väreilyä, joka oli installaatioista ja videoteoksista rakennettu teoskokonaisuus. Teokset oli koostettu yli 20 vuoden ajan kuvatusta materiaalista: kodin, ystävien ja arkitapahtumien säännöllisestä tallentamisesta. Näyttelyn prosessinomaisissa teoksissa näkyi Kantosten käsitys kodista keskustelun ja yhteisöllisyyden paikkana.

Kantoset ovat editoineet kotivideoitaan performanssien, installaatioiden, videonäytösten, keskustelutilanteiden ja tapaustutkimusten muotoihin. Työskentelyn myötä on muotoutunut videokuvan sukupolvittelu -menetelmä, jossa kotivideoita katsotaan ja kommentoidaan yhdessä eri ikä- ja asiantuntijaryhmiin sekä kulttuureihin kuuluvien kanssa. Katselutilanteissa kuvattuja videoita liitetään alkuperäisiin kotivideoihin, ja näin syntyneitä uusia videon sukupolvia näytetään uusille katsojaryhmille, joiden kommentit taas editoidaan osaksi seuraavaa editiota eli sukupolvea.

AVEK-palkinnon perusteluissa korostetaan, että vaikka Kantosten saama tunnustus ei ole elämäntyöpalkinto, on 30 vuotta kestäneellä videokuvaamisella ja 20 vuotta jatkuneella videopäiväkirjaprojektilla jo oma ainutkertainen asemansa suomalaisen ja kansainvälisenkin videotaiteen historiassa. Projekti on ainutlaatuinen ja -kertainen. ”Video on enemmän kuin peili, peilikuvaa ei oikein voi näyttää toisille eikä varsinkaan tallentaa arkistoihin. Siksi Kantosten toivottavasti pitkään jatkuva – sillä mitä pidempää se jatkuu, sen merkityksellisemmäksi se muodostuu – kuvausmatka ihmisyyteen on henkilökohtaisuudessaan meille muille ja tuleville sukupolville tärkeä”, raadin lausunnossa todetaan.

Myös muut Kantosten teokset koostuvat enimmäkseen projekteista, joissa ajalliset kerrokset, kulttuurienvälinen keskustelu ja kommentointi muodostavat kehiä sekä kehien sukupolvia. Pariskunnan projekteissa taide yhdistyy usein kenttätyöhön, opetukseen, tutkimukseen tai poliittiseen toimintaan.

AVEK-palkintoraadin muodostivat puheenjohtajana erikoissuunnittelija Perttu Rastas, jäseninä amanuenssi Kati Kivinen, taiteellinen johtaja Laura Köönikkä sekä AVEKin mediataiteen tuotantoneuvoja Heidi Tikka. Palkinnon saajasta päätti raadin lausunnon perusteella AVEKin johtokunta.