Suurin osa nettikeskusteluista on täyttä sontaa. Niissä ei ole juuri järjen häivää. Anonyyminä on tietämättömänkin helppoa heitellä herjaa, kun ei joudu mistään vastuuseen. Jotkut kuitenkin vetävät yleisiä johtopäätöksiä näiden kommenttien perusteella, mitä ei suinkaan pidä tehdä. Suurin osa nimettömistä teksteistä on mielestäni häiriköiden tekemiä.

Onneksi JSN sentään haluaa, että keskusteluista siivotaan vihakirjoitukset pois. JSN kuitenkin tekee karhunpalveluksen hyville käytöstavoille, kun se vapauttaa mediat nettikirjoitusten vastuusta toteamalla, että nettipalstat eivät ole toimituksellista aineistoa. Näin vastuu siirtyy ikään kuin kuulijalle savolaisittain tulkittuna.

Minun tulkintani on, että mediat ovat vastuussa mitä niiden nettipalstoilla julkaistaan. Samaa taloahan ja julkaisua nettipalstat usein ovat. Suomi24 on myös media tässä mielessä, ja sille kuuluu vastuu samoin perustein. Jälkimoderointia harrastetaan vähän ja sattumanvaraisesti.

Radio Vegan ohjelmassa asiantuntijat keskustelivat hiljakkoin aiheesta, ja he totesivat, että nettikeskustelujen sävy on Suomessa paljon aggressiivisempi ja hävyttömämpi kuin Ruotsissa ja ehkäpä muissakin läntisissä sivistysmaissa. Lisäksi Ruotsissa kirjoittajat esiintyvät nimilläään. Miksi meillä suomalaisilla on tarve loukata toisia ja törkyillä puskan takaa?

Olen Matti Apusen kanssa samaa mieltä, että netissäkin pitäisi jokaisen siistiä turpansa. Olisi reilua, että kukin laittaa nimensä kirjoitelmansa loppuun, niin jokainen voi julkisesti arvioida, millainen naama tekstin takaa oikein löytyy.

Paavo Vasala