Mainonnan ammattilaiset valitsivat torstaina M&M-illassa Raiku-radioideakilpailun voittajan. Minna Laineen ja Riku Pousin Sydänääni-spotti voitti tasaväkisen äänestyksen. Kaksikko lähtee Cannesin mainosfestivaaleille kesäkuussa. Neljättä kertaa järjestettyyn Raiku-kilpailuun jätettiin tänä vuonna 117 käsikirjoitusta.

Raiku-radioideakilpailun asiakas oli tänä vuonna Liikenneraittiustyöryhmä. Alle 29-vuotiaiden opiskelijoiden ja suunnittelijoiden tehtävänä oli käsikirjoittaa radiomainos, joka nollaa nuorten promillet liikenteessä.

Sydänääni-nimisessä voittajaspotissa esitetään suojatietä ylittämään lähtevän jalankulkijan kuulema äänimaisema. Spotissa perinteisten spiikkereiden sijaan dialogia käyvät liikennevalojen piippaukset ja sydämenlyönnit.

”Ajattelimme, että tällainen spotti voisi erottua eetterissä muista radiomainoksista. Se ei ole auki selitetty, vaan se vaatii oivallusta”, Raiku-voittajat Minna Laine ja Riku Pousi kommentoivat.

Tänä vuonna puolet Raikun kisatöistä tuli alan opiskelijoilta ja loput jo töissä olevilta mainonnan suunnittelijoilta freelancerit mukaan lukien. Kisan taso oli tuomariston mielestä hyvä.

”Keskimäärin käsikirjoitukset olivat parempia kuin tällä hetkellä eetterissä oleva radiomainonta. Monissa oli antaumuksella haettu nimenomaan radiossa toimivia juttua, eli toteutettu ideaa äänellä”, Raikun kisatuomari, copywriter Olli Hietalahti mainostoimisto Kingistä kiittelee.

Kilpailun muita tuomareita olivat copywriter Pasi Janhunen Dynamosta ja JWT:n copywriter sekä Raiku-kisan vuonna 2008 voittanut Netti Rönneberg. Kilpailun asiantuntijatuomari oli Satu Tallgren Mannerheimin Lastensuojeluliitosta. Finalistitrion käsikirjoitukset tuotettiin valmiiksi spoteiksi tuomareiden ohjauksessa. Spotit toteuttivat Miracle Sound, SLP Studio ja Soundslike.

”Nuoret suunnittelijat tuntevat nuorten maailman. Kun lähdimme Raikuun mukaan toivoimme, että saamme heiltä raikkaita ideoita, jotka puhuttelevat kampanjamme kohderyhmää. Tämä toteutui, ja mainokset miellyttävät meitäkin”, Liikenneraittiustyöryhmän jäsen Ritva Varamäki Terveyden edistämisen keskuksesta toteaa.

Kilpailu ei ole kuitenkaan vielä ohi. Suomalaiset äänestävät oman suosikkinsa osoitteessa www.radiomedia.fi/raiku 20.5.–8.6. välisenä aikana. Liikenneraittiustyöryhmä päättää puolestaan kesäkuussa spotin, joka saa kuuluvuutta 50 yksityisellä radiokanavalla.

Kuuntele voittajaspotti ja kaksi muuta finalistispottia osoitteessa: www.radiomedia.fi/raiku.

”Kotimatka”
Markus Toivanen ja Antti Tuominen
PHS
Tuotantoyhtiö: Miracle Sound
Tutor-tuomari: Olli Hietalahti

”Sattumusten sarja”

Nina Nuutila ja Hanna-Riikka Salminen
Turun AMK, Taideakatemia
Tuotantoyhtiö: Soundslike
Tutor-tuomari: Pasi Janhunen

”Sydänääni”
Minna Laine & Johannes ”Riku” Pousi
Haaga-Helia / Helsingin yliopisto
Tuotantoyhtiö: SLP Studio
Tutor-tuomari: Netti Rönneberg

Raiku-kilpailun kunniamaininta
”Hope you can make it”
Kristiina Herold & Julius Miikkulainen
Freelancer / King