Palkintolautakunnan perustelut:

”Jarmo Luuppala on sitkeästi yhteiskunnan epäkohtia esille nostava journalisti, joka on tuonut lehdelleen lukuisia uutisvoittoja. Hänen juttunsa paljasti muun muassa Lohjalla työskennelleen valelääkärin ja johti lääkäreiden valvontajärjestelmän ja potilasturvallisuuden parantumiseen. Lisäksi Luuppala on vuoden aikana kertonut mm. Suomeen pesiytyneestä kansainvälisestä paritusringistä, liian täyteen ahdetuista vankiloista ja kansanedustajien poissaolojen määristä.”

 

Vuoden journalisti -palkinnon saajaksi olivat voittajan lisäksi ehdolla toimittaja Heikki Ali-Hokka YLEstä ja toimittaja Sami Rainisto Talouselämästä.

Vuoden journalistisesta teosta palkittiin YLEn Ajankohtaisen kakkosen ”Homoilta”. Homoillan tekijät ovat juontaja, käsikirjoituksen tekijä Salla Paajanen, juontaja, käsikirjoituksen tekijä Jyrki Richt, projektin vetäjä Reeta Kivihalme ja toimitussihteeri Taina Kanerva.

Palkintolautakunnan perustelut:

”Ajankohtaisen kakkosen teemailta nosti esiin yhä tabuina pidettyjä asioita. Se sysäsi liikkeelle vilkkaan keskustelun paitsi seksuaalisten vähemmistöjen asemasta myös kirkkoon liitetyn arvomaailman merkityksestä tämän päivän suomalaisille. Myöhemmin homokeskustelu on laajentunut keskusteluksi arvoliberaalista ja arvokonservatiivisesta Suomesta.”

Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat voittajien lisäksi ehdolla Ilta-Sanomien historialehdet, tekijänä päätoimittaja Ulla Appelsin työryhmineen ja YLE Uutisten jutut energiaverouudistuksesta, tekijänä toimittajat Risto Mattila ja Reeta Salminen.

Vuoden jutuksi valittiin toimittaja Tiina Merikannon ”Pitkät jäähyväiset” YLEn Ajankohtaisessa kakkosessa.

Palkintolautakunnan perustelut:

”Tiina Merikannon reportaasi kertoi Alzheimerin tautia sairastavan Maire Suojasen ja hänen miehensä taistelusta vääjäämättömästi etenevää tautia vastaan. Dokumentissa seurattiin pariskunnan elämää yli kymmenen vuoden ajan. Lopputuloksena oli ainutlaatuinen kuvaus pariskunnan tuskasta, turhautumisesta ja kuolemanodotuksesta, mutta myös yhteisistä onnistumisista, lämmöstä ja rakkaudesta”

Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla toimittaja Anu Nousiaisen, ”Valitut” Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä ja toimittaja Tapio Nurmisen ”Kreikan turvapaikanhakijat” MTV3 Uutisissa.

Suuren journalistipalkinnon palkintolautakuntaan kuuluivat tänä vuonna:

Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti

Atte Jääskeläinen, vastaava päätoimittaja, YLE Uutiset

Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus

Pekka Seppänen, vapaa toimittaja

Leeni Peltonen, päätoimittaja, Kotiliesi

Marjaana Toiminen, toimitusjohtaja, Bonnier Publications Oy

Jari Tourunen, vastaava päätoimittaja, Savon Sanomat

Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja,

MTV3 Uutiset ja ajankohtaisohjelmat

Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, mediatutkija, Helsingin yliopisto

Ehdotuksia käsitellessään palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.