Internetin ja sosiaalisen median käyttö on kasvanut arabimaissa räjähdysmäisesti. Tutkimukseen vastanneista nuorista 80 prosenttia ilmoitti käyttävänsä internetiä päivittäin. Vuosi sitten julkaistun vastaavan tutkimuksen mukaan vain hieman yli puolet nuorista kävi päivittäin netissä. Sosiaalisen media käyttö kasvoi jopa 28 prosenttia vuoteen 2009 verrattuna.

 Sosiaalinen media on mahdollistanut valtioiden rajat ylittävän räjähdysmäisen kansalaisaktivismin dominoefektin.

 – Sosiaalinen media on äärimmäisen vuorovaikutteista ja osallistavaa. Se ylittää yhteiskunnan perinteiset raja-aidat ja rakenteet. Viime kuukausien tapahtumat arabimaissa ovat vahva esimerkki sosiaalisen median kyvystä yhdistää yksittäisten ihmisen mielipiteet ja asenteet vahvaksi yhteiskunnalliseksi voimaksi, sanoo maineenhallinnan asiantuntija, partneri Tommi Siikaniva Viestintätoimisto Pohjoisrannasta.

Tutkimuksen toimeksiantaja oli kansainvälinen viestintätoimistoketju Burson-Marsteller, jota Suomessa edustaa Viestintätoimisto Pohjoisranta.

Tutkimuksessa haastateltiin 2 000 18-24-vuotiasta arabinuorta. Tutkitut maat olivat Egypti, Libanon, Jordania, Irak, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. Haastattelut tehtiin joulukuussa 2010 ja tammikuussa 2011. Tutkimuksen toimeksi antaja oli kansainvälinen viestintoimistoketju Burson-Marsteller ja tutkimuksen toteutti tutkimusyritys Penn Schoen Berland.