Aamulehti.fi on siirtynyt 7. maaliskuuta verkon juttujen kommentoinnissa uuteen käytäntöön: Tästä lähin käytössä on ennakkomoderointi. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki verkkoon tarkoitetut lukijoiden juttukommentit tarkistetaan toimituksessa ennen julkaisua ja asiattomat viestit karsitaan pois, kirjoittaa kehityspäällikkö Seppo Roth Aamulehden verkkosivuilla.

”Vapaudelle ja vastuulle on löydettävä järkevät rajat myös verkkokeskusteluissa”, hän huomauttaa.

Viime ajat Aamulehti.fi on kokeillut ns. jälkimoderointia. Tämä on tarkoittanut sitä, että kaikki kommentit ovat menneet suoraan julki. Asiattomat kommentit on poistettu jälkikäteen lukijoiden ilmoitusten perusteella.

Etukäteismoderointiin siirtyminen on Aamulehti.fi:ssä paluuta vanhaan käytäntöön. Aamulehti.fi käytti ennakkomoderointia vuoden 2010 joulukuuhun asti, jonka jälkeen olemme kokeilleet toista käytäntöä, Roth sanoo.

Paluupäätökseen vaikutti tarve nostaa verkkokeskustelun tasoa. Jälkimoderoinnin aikana olemme törmänneet silloin tällöin keskusteluhäiriköihin. Ennakkomoderoinnilla häiriköt on helppo karsia pois, Seppo Roth toteaa.

 Myös media-alaa säätelevä Julkisen sanan neuvosto suosittelee tiedotusvälineille keskustelupalstojen ennakkomoderointia

Myös sanomalehti Kalevan uutispäällikkö Erkki Hujanen on Rothin kanssa samoilla linjoilla, kun hän arvioi kolumnissaan avoimen internetin varjopuolia.

”Ihannekuvan takapuoli tiedetään. Lapset kiusaavat toisiaan netissä, vihayhteisöt uhkailevat ja fiksuiltakin vaikuttavat ihmiset purkavat pahaa oloansa nimimerkin suojissa keskustelupalstoilla. Tuntuu, että internetiin tarvittaisiin vähintään alkolukko ja jonkinlainen mittari, että käyttäjä kuuluu ihmisrotuun”, Hujanen kirjoittaa.

Julkisen sanan neuvosto suosittaa, että verkkokeskusteluun sovelletaan ennakkomoderointia eli puheenvuorot seulotaan ja tarvittaessa muokataan.