Ohjelmavaihtoa ja yhteistyötä tekee yhteistyöelin Pohjoisvisio. Ohjelmien ilmaisjakelun kautta yleisradioyhtiöt vaihtavat omaa tuotantoaan, eli tekijänoikeuskorvauksista vapaita asiaohjelmia.

YLE FST5 on tiiviisti mukana Pohjoisvision yhteistuotannoissa ja työryhmissä. Svenska Ylen Julkaisut-yksikön päällikkö Mary Gestrin kertoo, että YLE FST5:n ohjelmistosta yli 30 prosenttia on Pohjoisvision ohjelmistoa.

YLE FST5 on mukana yhteistuotannoissa, kuten Norjan yleisradion NRK:n draamasarjassa Taivas tarjolla, Ruotsin television SVT:n Oikeutta ja rakkautta Fagervikissä -sarjassa sekä Islannin RUV:in tuottamassa Kallion arvoitus -trillerissä.

”Ajankohtaisista yhteistuotannoista suurin on Kjell Westön Missä kuljimme kerran -romaanin pohjalta tehty tv-sarja ja elokuva”, Gestrin kertoo. Elokuva tulee teattereihin syksyllä 2011, ja tv-sarja nähdään joulu–tammikuussa 2011–2012.

Ylen ohjelmista näytetään muissa Pohjoismaissa erityisesti dokumentteja ja lastenohjelmia. YLE FST5:n suosittu Strömsö lähetettiin Ruotsin televisiossa SVT:ssä parhaaseen katseluaikaan.

Pohjoismainen yhteistyö tukee Ylen strategiaa

”Vahvistamme yhteistä pohjaa pohjoismaiselle kulttuuri-identiteetille, mikä on alusta asti ollut yksi Pohjoisvision päätehtävistä”, Gestrin toteaa.

Pohjoisvision rahoitusta koordinoi vuonna 1987 perustettu Pohjoisvision rahasto, Nordvisiofonden, jonka puheenjohtaja on Ylen strategiajohtaja Gunilla Ohls.

”Yhtiöiden ongelmat ja haasteet ovat samanlaisia. Tapaamisissa voidaan jakaa kokemuksia ja kehittää strategioita, sisältöjä, tekijänoikeusratkaisuja sekä käytännön tietotaitoa”.

Vuonna 2010 Pohjoisvision rahasto jakoi yhteistuotantoihin 10 miljoonaa euroa. Uuden yhteispohjoismaisen nuorisoformaatin kehittämiseen kohdistettiin 180 000 euroa.

 

Pohjoisvisio on vuonna 1959 perustettu pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden yhteistyöelin ja ohjelmien rahoittaja. Pohjoisvision avulla yhtiöt tarjoavat ohjelmiaan ilmaiseksi toisten käyttöön. Yhteistuotantoina tehdään erityisesti draamasarjoja, dokumentteja ja lastenohjelmia. Pohjoisvision toiminta jakautuu kolmeen osaan: ohjelmien vaihtoon, yhteistuotantoihin ja kehityshankkeisiin. Yhteistyö on ainutlaatuista, sillä vastaavia tuloksia saavuttanutta televisioyhteistyötä ei ole muualla maailmassa.