Kun Hartwall lanseerasi loppukesästä ÅttÅ Drinkero-lokeromainoksen, joka vaikuttaa mielikuvaan yllyttäen juomaan enemmän, ollaan väärillä teillä. Mainos sai myös tuomion mainonnan eettiseltä neuvostolta.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee lakiesitystä alkoholimainonnan rajaamiseksi. Tavoitteena on erityisesti lasten ja nuorten suojeleminen alkoholin haittavaikutuksilta.

”Lainsäädännöllä on tarkoitus lyhentää alkoholimainonnan aikoja televisiossa sekä ottaa käyttöön aikarajat myös radiossa. Lisäksi rajoitetaan alkoholimainonnan sisältöjä ja tehostetaan sen valvontaa”, peruspalveluministeri Paula Risikko perustelee.

Voimassa oleva laki kieltää muun muassa mainonnan kohdistamisen alaikäisiin sekä mainonnan, jolla luodaan kuva, että alkoholin käyttö edistää sosiaalista tai seksuaalista menestystä. ”Tästä huolimatta tällaista mainontaa on ilmennyt. Tämä halutaan nyt lopettaa. Siksi alkoholilain mainontasäännöksiä muutetaan ja tiukennetaan”, ministeri Risikko tarkentaa.

Ministerin mukaan lakiesityksessä otetaan huomioon sosiaali- ja terveysministeriön työryhmien tekemät esitykset sekä kansanedustajien tekemä lakialoite mielikuvamainonnan kieltämisestä.

Ylen aamuTV:ssä 20. joulukuuta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden toimitusjohtaja Elina Ussa perusteli nykyisen vapaan linjan sallimista kovalla kilpailulla. Tämä on kuitenkin kestämätön peruste moraalittomalle mainonnalle. Kaikkialla on kovaa kilpailua ja siitä huolimatta on kunnioitettava lakia.

Nuorisotutkimusseuran tutkija Markku Soikkeli vaati tv-keskustelussa, että alkoholin mielikuvamainontaa ei saa sallia siellä, missä lapset sitä näkevät. Esimerkiksi TV:ssä, kaupoissa, lehdissä ja ulkomainoksissa. Toinen vaihtoehto on Soikkelin mukaan lailla rajoittaa alkoholimainonta vain tuotetietoihin eli tuotteen ominaisuuksien kertomiseen. Näin tapahtuu jo aikuisille suunnatussa viini- ja liköörimainoksissa. Kumpikin toimenpide on paikallaan toteuttaa. Alkoholitutkijoiden mukaan alkoholin elämäntyylimainonta altistaa nuoria liialliseen alkoholin käyttöön ja aiheuttaa aikuisiällä alkoholisoitumista.

Lisää tietoa viinamainonnan vaaroista.