Kotoa pois muuttavan nuoren elämänvaihe on sellainen, että sanomalehden tilaaminen ja lukeminen katkeaa helposti taloudellisten syiden vuoksi.

Kampanja alkoi 1.9. ja se on suunnattu lehtien kestotilaajille eli vanhemmille, isovanhemmille tai muille läheisille. He voivat oman kestotilauksena perusteella tilata nuorilleen lahjalehden uuteen kotiosoitteeseen.

Maailmanlaajuisestikin kampanjassa on ainutlaatuista se, että nuori voi saada myös  uuden kotipaikkakuntansa lehden. Suurin osa on tilannut tutun lehden omalta paikkakunnaltaan, mutta noin 15 prosenttia on tilannut uuden kotipaikkakuntansa lehden. Erityisesti tämä näkyy opiskelukaupungeissa kuten Jyväskylä, Joensuu, Oulu ja Tampere. Näiden seutujen maakuntalehtiä on tilattu eniten juuri uuden asuinpaikan lehtenä.

–Sanomalehti on hyvä perehdyttäjä  uuteen kotipaikkakuntaan ja sen tapahtumiin. On erittäin hienoa, että lehdet keskenään sopivat tästä yhteistyöstä, sanoo Nuoret lukijat -toiminnan yhteyspäällikkö Pirjo-Riitta Puro Sanomalehtien Liitosta.

Puron mielestä huomionarvoista on, että suurin osa nuorista halusi nimenomaan paperilehden. Vaikka lähes kaikilla lehdillä on valittavana joko paperilehti tai verkossa luettava näköislehti, vain alle 10 prosenttia valitsi verkkovaihtoehdon.  Se mielikuva, että nuoret haluavat seurata tapahtumia ja hankkia tietoja vain verkon kautta, ei näyttäisi pitävän paikkaansa ainakaan tämän kampanjan perusteella.

Kampanja jatkuu ainakin kaksi vuotta. Luettelo mukana olevista lehdistä on Sanomalehtien Liiton sivuilla: www.sanomalehdet.fi/ekalehti.