Euroopan parlamentin puhemies Jerzy Buzek jakoi palkinnot lehdistön sekä radio-, televisio- ja verkkojournalismin sarjoissa. Jokaisen sarjan voittaja sai 5 000 euron palkinnon.
 
Lehdistön sarjassa palkittiin puolalaisen sanomalehden Gazeta Wyborczan toimittaja Witold Szabłowski artikkelista ”Tänään kaksi ruumista ajelehtii rantaan”. Artikkeli kertoo laittomasta maahanmuutosta Euroopan unioniin. Jury kuvaili artikkelia informatiiviseksi, eläväksi ja todeksi. Kuten yksi juryn jäsenistä totesi tekstin laatua kiittäessään: lukeminen oli kirjallinen kokemus.
 
Radiojuttujen sarjan voittivat ruotsalaisen Radio Ekotin toimittajat Kajsa Norell ja Nuri Kino reportaasilla EU:n Turkille antamasta taloudellisesta avusta. Ohjelmaa varten on tehty erinomaista tutkivaa journalismia niin turkkilaisella maaseudulla kuin pääkaupungissa Ankarassakin. Ohjelmassa käsitellään laajasti erilaisia aiheita ja se on rytmitetty taitavasti. Näin se onnistuu vangitsemaan kuulijan huomion.
 
Televisiosarjan voitti unkarilainen Zsolt Németh Unkarin MTV:stä ohjelmallaan Euforia. Ohjelma esittelee EU:n historiaa ymmärrettävässä muodossa ja sopii katsottavaksi niillekin, joilla ei ole aiempaa tietämystä unionin asioista. Jury kiittelee ohjelman korkeaa laatua ja erityisesti sen tekemisessä käytettyä mielikuvitusta, jota usein puuttuu Euroopan unionia esittelevistä tv-ohjelmista. Mikä tärkeintä, unkarilainen ohjelma onnistuu olemaan kiinnostava, hauska ja opettavainen yhtä aikaa.
 
Verkkojournalismin sarjassa palkittiin James Clive-Matthews Isosta-Britanniasta. Hän sai palkinnon blogikirjoituksestaan EUtopia – Kuinka suuri osuus laeista tulee EU:sta? Juryn mukaan Clive-Matthews on tehnyt erinomaista tutkimustyötä. Artikkeli on ymmärrettävä, vakuuttava ja humoristinen ja lisäksi informatiivinen ja mielenkiintoinen. Clive-Matthews on yksi harvoista toimittajista, jotka bloggaavat vakavissaan EU-aiheista. Hän on tehnyt tilastollista ja vertailevaa tutkimustyötä, mutta samaan aikaan hänen artikkeliaan on erittäin miellyttävää lukea, jury toteaa.
 
Palkinnot luovuttanut Euroopan parlamentin puhemies Jerzy Buzek totesi: ”Päätöksellään luoda tämä palkinto Euroopan parlamentti haluaa edistää kriittistä ja puolueetonta journalismia. Tiedän miten hankala tehtävä Euroopan, sen politiikkojen ja päätösten selittäminen voi olla. Mutta se on elintärkeää.”
 
”Tulen maasta, jossa melkein viidenkymmenen vuoden ajan toimittajien ei ollut sallittua julkaista mitä he näkivät, kirjoittaa mitä he ajattelivat ja puhua ääneen mitä he tunsivat. Tiedän miten kallisarvoisia nämä arvot – nämä yhteiset eurooppalaiset arvot – ovat. Mielestäni on vieläkin tärkeämpää kuunnella niitä, jotka ovat kriittisiä, koska se edellyttää tilannekatsausta ja pakottaa meidät selittämään politiikkamme paremmin. Joskus he auttavat osoittamaan virheitä, joita olemme saattaneet tehdä.”
 
Keskiviikkona järjestettyä palkintoseremoniaa seurasi paneelikeskustelu ”Journalistit – uhanalainen laji?”. Läsnä olivat lähes kaikki kansallisten sarjojen voittajat eri EU-maista. Lisäksi paikalla oli 50 nuorta toimittajaa, jotka osallistuvat Euroopan parlamentin isännöimään nuorten journalistien työryhmään.

Suomalaiset osallistujat

Suomea edustivat  lehdistösarjassa Jouni Mölsä (Helsingin Sanomat) artikkelilla EU jääkaapissasi, radiosarjassa Marja Ala-Kokko, Nora Kajantie, Pauli Lahti ja Raine Tiessalo (Yle) EU:n maahanmuuttokeskustelua käsittelevällä kirjeenvaihtajakierroksella ja TV-sarjassa Susanna Turunen (Yle) uutisjutulla Viisumivapaus Balkanin maille.