Kuutti sanoo sanomalehti Kalevan printtiversiossa tänään, että ”toimittajien huijaaminen on täysin laillista. Se on jossain määrin jopa toivottavaa, että lehdet saisivat miettiä, miten helppo niitä on huijata.”

”Viranomaisillekaan ei ole aina pakko puhua totta, jos kyseessä ei ole kuulustelu tai todistajana oleminen. Poliisillekin voi sanoa, että nimeni on Aku Ankka, se ei ole laitonta”, viestintätohtori opastaa.

Kyse ei ole petoksesta, sillä Iltalehdelle ei koitunut taloudellista tappiota, Heikki Kuutti sanoo.

”Nythän Iltalehti ei ole menettänyt mitään muuta kuin oman uskottavuutensa, ja se on lehden oma vika. Journalistin ohjeissa sanotaan, että tiedot pitää tarkistaa. Nyt olen miettinyt, että sinne pitäisi lisätä, että myös lähteet pitää tarkistaa. Toimittajan pitäisi tietää, että kuka puhuu.”
Kuutti ei kuitenkaan kannata toimittajalle valehtelemisen kriminalisointia.
”Laissa pitäisi olla sellainen pykälä, että toimittajien pitäisi varmistaa, ettei julkaista potaskaa.”

 

Risto Uimonen: Kuutin kehotus on vastuuton

 

Oulu ”Pidän Heikki Kuutin kehotusta vastuuttomana. Jokainen voi miettiä, mitä siitä seuraa kun kehotetaan huijaamaan”, sanoo Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Risto Uimonen.

Uimonen kertoo pöyristyneensä, että monet tahot rikosoikeuden asiantuntijoita myöten ovat antaneet hyväksyntänsä Kalajoen lottohuijareille. ”Kohteena ei ole ainoastaan Iltalehti, vaan väärän uutisen ovat lukeneet sadat tuhannet ihmiset. Tässähän huijattiin meitä kaikkia.”

Sanomalehti Kaleva tiivisti tapahtumien kulun seuraaavasti:

Kaikkien aikojen suurin lottopotti osui parisen viikkoa sitten Kalajoelle. Voittaja halusi pitää henkilöllisyytensä salassa, eikä astunut julkisuuteen.
Kalajokistaustainen yhtye teki suunnitelman iltapäivälehtien huijaamiseksi. Sekä Iltasanomiin että Iltalehteen lähetettiin juttuvinkkejä lottovoittajasta. Iltalehti tarttui syöttiin, ja julkaisi lottovoittajana esiintyneen bändin jäsenen haastattelun. Haastattelussa 30-vuotias mies kertoi muun muassa tallettaneensa oikean lottorivin sisältäneen tositteen kirjan väliin. Veikkaus oli tosin jo aikaisemmin tiedottanut, että jättipotti oli pelattu internetin kautta, joten pelitositetta ei voinut olla olemassa. Iltalehden jutun julkaisupäivänä muun muassa Iltasanomat uutisoi
nettisivuillaan, että Iltalehden jutussa esiintyy huijari. Oikea lottovoittaja on edelleenkin pysynyt poissa julkisuudesta.