Lehtitalojen kannattavuus on siis edelleen hyvä, vaikka lukijoiden määrä vähenee koko ajan, jopa hurjaa vauhtia. Viimeksi Alma, Keskisuomalainen ja Hesari julkistivat mainiot tulokset. Mainosmäärät ovat kohtalaiset, hinnat pysyneet hyvinä ja varsinkin tilaushinnat ovat edelleen yhtä korkeita kuin ennenkin. Tietotekniikka vähentää valmistuskuluja ja paperin hinta on tippunut selvästi, joten mikäpäs on tienatessa. Toimittajien palkatkin ovat vuosien saatossa tipahtaneet ”normaalitasolle” huippuajoistaan.

Suomi on kuitenkin harvoja maailman maita, joissa lehtimainontaa vielä harrastetaan näin laajassa mitassa. Muualla lehdet ovat kutistuneet ja mainokset siirtyneet suorajakeluun ja verkkoon sekä entiseen malliin televisioon. Meidän lehtiemme pelastajana on itse asiassa varhaisjakelu. Sitä ei tapaa muualta maailmasta.

Kun lehti pitäisikin ostaa kioskista, osto jää tekemättä, koska mitäpä sitä eilisen päivän kaikkialta luettuja uutisia enää uudelleen ostaisi. Vuositilaus on kuitenkin eri asia. Kerran maksettuaan lehden lukija saa sen säännöllisesti aamukahvipöytäänsä. Suomessa lehtien luku on enemmänkin vanha tapa, jota varttuneemmat mielellään pitävät yllä kuin muitakin perinteitä.

Kun seuraan lehtien uudistusmisprosessia nettisukupolven aikana, en voi välttyä ajatukselta, että kadoksissa on punainen lanka.  Monet maakuntalehdet ovat alkaneet revittää vähäpätöisistä aiheista isoja kuvajuttuja. Asiapitoinen journalismi on loppunut. Uutiskriteereistä ei ole enää tietoakaan. Perinteisiä lukijoita tämä kummastuttaa. Kuten eräs kokenut lehtien lukija totesikin, että ”nykyään lehtiä tehdään 15-vuotiaille tytöille, ja lehtiä lukevat kuuskymppiset ukot”.

Alma Median pohjoisen lehtiuudistuksesta kuitenkin voi vetää selvän ennusteen. Talous supistuu, kun lehti pienenee. Nyt sekä Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja Kainuun Sanomat kutistuvat tabloid-kokoon ja sisältöä tuotetaan paljolti yhdestä toimituksesta. Lopputulos sisällöllisesti saattaa kuitenkin olla onnistunut, koska aineistoa todellakin voidaan syndikoida ja parantaa siten laatuakin.