Rentoutuminen kirjan parissa kuuluu erottamattomana osana monen suomalaisen lomaan. Toisinaan matkalaukkuun ei kuitenkaan mahdu montaa kovakantista romaania, ja siksi lukutoukan paras kesäkaveri onkin äänikirja. Erityisesti ladattavien äänikirjojen yleistyessä kirjoja voi helposti pakata mukaan matkaan mielin määrin.

Äänikirjasta voi nauttia lomalla silloinkin, kun perinteinen kirja ei ole vaihtoehto. Kerrotun tarinan pariin voi helposti sukeltaa vaikkapa auton ratissa, pyörän selässä tai lenkkipolulla. Kustannusosakeyhtiö Otavan myynti- ja markkinointijohtaja Maija Kuusi on testannut äänikirjojen voimaa myös lastenvahtina.

– Viime kesänä automatkalla kuuntelimme Puppe-koiran tarinaa lastenlapsieni, kolmivuotiaiden kaksosten kanssa. Ensin he kysyivät, milloin musiikki alkaa, mutta pian he istuivat hiirenhiljaa ja kuuntelivat tarinaa, Kuusi kertoo.

Jaettu lukukokemus on kaksinkertainen ilo

Suomessa äänikirjan ystäviä ovat perinteisesti olleet liikkuvien ammattien ihmiset, kuten ammattiautoilijat ja muusikot. Mitä helpompaa äänikirjan hankkimisesta on tullut, sitä nopeammin ne ovat löytäneet tiensä myös yhä useamman tavallisen kirjallisuuden ystävän kotiin.

Helsinkiläiset Katariina Enäjärvi-Miinin ja Marko Miinin kuuntelevat yhdessä paljon erilaista kirjallisuutta, klassikoista elämänkertoihin. Alkukesästä pari kuunteli yhdessä muun muassa Sinuhe egyptiläisen.

– Olemme aina olleet innostuneita puheohjelmista ja kuunnelmista, ja pari vuotta sitten aloimme harrastaa äänikirjoja. Niitä on mukava kuunnella kun samaan aikaan voi tehdä esimerkiksi kodin pieniä askareita, Katariina Enäjärvi-Miinin sanoo.

Tänä kesänä avioitunut pariskunta toivoi äänikirjoja myös häälahjaksi. Toisin kuin perinteinen kirja, äänikirja tekee lukemisesta jaetun kokemuksen ja yhteisen harrastuksen.

Äänikirjojen suosio kasvussa

Ruotsissa äänikirjoista on innostuttu jo täysillä ja niitä myydään noin puolentoista miljoonan kappaleen vuosivauhtia. Länsinaapuriin verrattuna Suomen äänikirjamarkkinat ovat vielä pienet, mutta suunta on sama. Suomen kustannusyhdistyksen mukaan erityisesti ladattavien äänikirjojen suosio on voimakkaassa kasvussa.

Myös Maija Kuusi uskoo, että kasvu jatkuu entisestään.

– Suomalaisilla on vahva kuunnelmaperinne, ja äänikirjan tekninen kehitys tuo perinteen nykypäivään. On ollut ilahduttavaa huomata, että vahvasti visuaalisetkin kirjat, kuten Mauri Kunnaksen teokset, ovat löytäneet yleisönsä myös äänikirjojen kuuntelijoissa, hän pohtii.