Sopimus on voimassa vuoden 2014 loppuun.

Neuvottelut kaupallisen radion internet-jakelun tekijänoikeuskorvauksista aloitettiin kesäkuussa 2009, kun RadioMedia ja Gramex sopivat useita vuosia kestäneen kiistansa musiikin FM-jakelun korvauksista. Neuvottelut on saatu nyt päätökseen, ja virallinen sopimus on allekirjoitettu. Uuden puitesopimuksen mukaiset musiikin tekijänoikeuskorvaukset koskevat 49 kaupallista radiokanavaa, jotka kuuluvat RadioMediaan.

-Neuvottelut käytiin hyvässä hengessä. Kattavat ja ajan tasalla olevat sopimukset perinteisen radiosoiton ja internet-jakelun tekijänoikeuskorvauksista täydentävät kaupallisen radion 25. juhlavuoden, RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller toteaa.

-On hienoa, että sopimukseton tila saatiin päättymään ja tältäkin osin päästään normaaliin päiväjärjestykseen, jossa musiikkikorvauksia hoidetaan hyvässä yhteistyössä. Tekijänoikeuskorvaukset ovat yksi merkittävimmistä tulonlähteistä sekä muusikoille että tuottajille, Gramexin toimitusjohtaja Hannu Marttila sanoo.

Suomalaisille uusi sopimus merkitsee lisää mahdollisuuksia kaupallisen radion kuunteluun. Nyt yhä useammat kaupalliset radiokanavat uskaltavat avata lähetyksensä myös internetiin.

– Tekijänoikeuskustannukset ovat suuri investointi kaupallisille radioille, ja nyt epävarmuus kustannusten suuruudesta on poissa. Internet on yksi radion luonnollinen jakelukanava ja se on tullut jäädäkseen, Stefan Möller sanoo.

Kansallisen Radiotutkimuksen mukaan vuonna 2009 internetin kautta radiota kuunteli satunnaisesti reilu kolmannes suomalaisista ja viikoittain noin joka kymmenes. Kännykän kautta radio tavoittaa viikoittain 6 prosenttia suomalaisista.

RadioMedian ja Gramexin puitesopimus musiikin internet-jakelun tekijänoikeuskorvauksista kattaa myös Yhdysvalloissa tuotetun musiikin. Sen internet-radiokäyttö tuli Gramex-korvausten piiriin Euroopassa 14.3. alkaen.