HS:n toimittajat Jaana Savolainen ja Esa Juntunen ovat sinällään kooneet laajaan juttuunsa (HS, A18, 10.4.2010) monipuolista tietoa, kuinka Suomeen on tullut 30.000 ulkomaista rakennusmiestä ja samaan aikaan 20.000 suomalaista on työttömänä. Jutussa on kuitenkin selvä tendenssi: ulkomaalaiset ovat verohuijareita ja suomalaiset rehtejä ja hyviä.

Juttu on tyypillinen esimerkki, miten toimittaja voi painotuksillaan vääntää jutun haluamansa sävyiseksi. Jokaiselle lukijalle jää mielikuva, että varsinkin virolaisia tulee välttää ja että jatkossa mm. vietnamilaisia ei saisi Suomeen päästää sotkemaan asioitamme.

Kaikkien heikoin suoritus jutussa on olennaisimman unohtaminen. Juttu ei vastaa kysymykseen, miksi ulkomaalaiset ovat Suomessa. Syynä ovat tietenkin suuret erot palkkakustannuksissa. Palkkatiedot toimittajat jättävät kertomatta.  Tärkeiden asioiden kertomatta jättäminen on, jos nyt ei ihan valehtelua, niin ainakin muunneltua totuutta. Se on huonoa journalismia, jota kutsutaan indoktrinaatioksi eli piilovaikuttamiseksi.

Kansalaisten tiedossa ihan katutasolla on, että suomalaisen rakennusmiehen työ maksaa ilmeisesti keskimäärin vähintään 16 euroa tunnilta ja virolainen tekee yhdeksällä eurolla, mikä lienee täysin laillinen palkka Suomessa.

Helsingin Sanomat:  Suomessa jo lähes 30 000 ulkomaalaista rakennusmiestä