Viestintävirasto on huomauttanut Sanoma Television Oy:tä lain rikkomisesta ja asettanut päätöksen tehosteeksi 50 000 euron uhkasakon. Kyseessä on ensimmäinen Viestintäviraston antama uhkasakkopäätös televisio- ja radiotoimintalain lastensuojelusäännösten rikkomisesta.

Päätöksessä arvioidut ”Uskomattomat videot” -ohjelman jaksot sisälsivät dokumentaarista aineistoa esimerkiksi onnettomuuksista, tappeluista ja katuväkivallasta. Väkivaltaa ja onnettomuuksia esitettiin ohjelmissa viihteellisin keinoin mm. toistoin ja hidastuksin. Valtion elokuvatarkastamo arvioi lausunnossaan kahden arkipäivänä klo 16.05 lähetetyn jakson sisällön haitalliseksi alle 18-vuotiaille ja klo 19.25 lähetetyn jakson sisällön haitalliseksi alle 15-vuotiaille. Arvioidut jaksot lähetettiin tammi-helmikuussa.

Viestintävirasto huomautti jo joulukuussa 2009 yhtiötä JIM-kanavalla lähetetyn, ohjelmatyypiltään samanlaisen ”Hurjat poliisivideot” -sarjan yhteensä kuuden jakson lähetysajoista. Samantyyppisen, alle 18-vuotiaille haitallisen ohjelmasisällön lähettäminen jo kello 16.05 huolimatta vastikään annetusta huomautuksesta osoitti Viestintäviraston päätöksen mukaan piittaamattomuutta huolehtia televisio- ja radiotoimintalain lastensuojelusäännösten noudattamisesta. Viestintävirasto katsoi uhkasakon asettamisen välttämättömäksi sen varmistamiseksi, että Sanoma Television Oy noudattaa jatkossa JIM-kanavan lähetyksissä lasten suojelemiseksi annettuja lain säännöksiä.

Neljä vedenjakajaa ohjaavat lapsille haitallisten ohjelmien lähetysaikoja

Televisio- ja radiotoimintalain soveltamiskäytännössä on neljä vedenjakajina toimivaa kellonaikaa ikärajoineen. Alle 11-vuotiaille haitallisia ohjelmia ei saa lähettää arkisin ennen klo 17.00, alle 13-vuotiaille haitallisia ohjelmia arkisin ennen klo 19.00, alle 15-vuotiaille haitallisia ohjelmia ennen klo 21.00 ja alle 18-vuotiaille haitallisia ohjelmia ennen klo 23.00.