Heidi Piiroinen voitti Vuoden lehtikuva 2009 -palkinnon. Indonesian metsätuhoista kertova kuva nousi heti Vuoden lehtikuvat 2009 -tuomariston suosikiksi.

Valokuvaaja Jan Grarupin, kuvapäällikkö Andrei Polikanovin, dokumenttielokuva- ohjaaja Virpi Suutarin sekä kuvallisen viestinnän ja valokuvauksen professori Merja Salon muodostama jury löysi yhteisen kuvakielen nopeasti.

Juryn mukaan Vuoden lehtikuva 2009 liittyy olennaisesti maailmalla viime vuonna nousseeseen ilmastonmuutoskeskusteluun ja sen aiheuttamaan suureen kiinnostukseen ympäristömme tilasta. Vuoden lehtikuvan ohessa Heidi Piiroinen kuvasi myös Vuoden kotimaan reportaasin.

Vuoden lehtikuvaajaksi valittiin, jo neljännen kerran, Hannes Heikura, joka kuvasi myös Vuoden kuvaesseen. Yli 3000:sta kilpailuun lähetetystä kuvasta tuomaristo valikoi voittajat yhdeksään eri kategoriaan. Lisäksi jury jakoi neljä kunniamainintaa.


 

VOITTAJAT 2009

VUODEN LEHTIKUVA:
Heidi Piiroinen, Helsingin Sanomat, Helsinki.

VUODEN LEHTIKUVAAJA:
Hannes Heikura, Helsingin Sanomat, Helsinki.

VUODEN UUTISKUVA:
Mika Ranta, Helsingin Sanomat, Helsinki.
Kunniamaininta:
Hannu Lindroos, Suomen Kuvalehti, Helsinki.

VUODEN HENKILÖKUVA:
Jukka Ritola, Aamulehti, Tampere.
Kunniamaininta:
Henrik Malmström, freelancer, Helsinki.

VUODEN URHEILUKUVA:
Tomi Glad, Savon Sanomat, Kuopio.

VUODEN OIVALLUS:
Markku Niskanen, Helsingin Sanomat, Helsinki.

VUODEN KOTIMAAN REPORTAASI:
Heidi Piiroinen, Helsingin Sanomat, Helsinki.

VUODEN ULKOMAAN REPORTAASI:
Markus Jokela, Helsingin Sanomat, Helsinki.
Kunniamaininta:
Kai Sinervo, Helsingin Sanomat, Helsinki.

VUODEN KUVAESSEE:
Hannes Heikura, Helsingin Sanomat, Helsinki.
Kunniamaininta:
Henrik Malmström, freelancer, Helsinki.


Yleisön suosikki vuoden lehtikuvaajaksi:

Maija Tammi, freelancer, Tampere

Yleisöllä oli jo neljättä kertaa mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan Vuoden Lehti- kuvaajaksi. Kilpailun tuomaristo valitsi yleisöäänestykseen viisi kuvaajaa:

Hannes Heikura (Helsingin Sanomat, Helsinki), Markus Jokela (Helsingin Sanomat, Helsinki), Juha Metso (freelancekuvaaja, Kotka), Heidi Piiroinen (Helsingin Sanomat, Helsinki) ja Maija Tammi (freelancekuvaaja, Tampere).

Yleisön suosikiksi äänestettiin Maija Tammi. Ääniä annettiin yhteensä 2072.

Fotofinlandia

Kilpailun tuomaristo valitsi Vuoden Lehtikuvat 2009 -kilpailun yhteydessä kolme kuvakokonaisuutta ehdolle Fotofinlandia 2011 -kilpailun finaaliin. Suomen Lehtikuvaajat ry:tä edustavat Hannes Heikura kuvaesseellään ”Lama”, Markus Henttonen kuvaesseellään ”Night Time Stories” sekä Heidi Piiroinen kotimaan reportaasillaan ”Dhuxulin perhe”. Finnfoto ry:n järjestämän Fotofinlandia-kilpailun tuomaristo valitsee lopulliset finalistit.

Lisä kuvia täällä