-Tämä oli hyvä torjuntavoitto vaikeissa oloissa. Mediamainonta väheni viime vuonna Suomessa lähes 16 prosenttia ja sanomalehti-ilmoittelu lähes 22 prosenttia. Esan luvut olivat samaa tasoa, Esa-konsenrin toimitusjohtaja Jukka Ottela kertoo.

Konsernin liikevaihto väheni 46 miljoonaan euroon edellisvuoden 54 miljoonasta. Liiketulos aleni miljoonan euron tasolle edellisvuoden viidestä miljoonasta. Näytetty tilikauden tulos pysyi edellisvuoden tasolla noin kolmessa miljoonassa eurossa.

Vertailua vuosien välillä vaikeutti konsernirakenteen muutos. Esan Kirjapaino fuusioitui emoyhtiönsä kanssa. Lisäksi myytiin Esa Printin Tampereenyksikkö sekä Planeetta 10:n liiketoiminta. Poikkeuksellisesta vuodesta kertoo sekin, että Esan kokopäiväinen henkilökunta väheni viime vuonna 24 prosenttia.

Lehtien asema vahva

Sanomalehti tavoittaa edelleen keskimäärin 80 prosenttia yli 12-vuotiaista suomalaisista. Lehdet säilyttivät viime vuonnakin kärkiasemansa ilmoitusvälineinä. Etelä-Suomen Sanomien lukijamäärä kasvoi hienoisesti 135 000:een, kun taas levikki laski lievästi ollen 60 400. Ess.fiverkkosivujen kävijämäärä vakiintui yli 70 000:een viikossa.

Mediatalo Esaan kuuluvan Radio Voiman kuuntelijamäärä kasvoi peräti neljänneksen eli eniten alueella kuuluvista kaupallisista radioista. Esa Printin tulos jäi tappiolliseksi. Sen sijaan kaupunkilehtien, erityisesti Uuden Lahden, tulos oli hyvä.

Tilat saneerattiin

Taantumasta huolimatta Esa jatkoi investointejaan. Ilmarisentien tiloja saneerattiin vastaamaan uutta tapaa tuottaa sisältöjä. Toimituksen uudistuneissa tiloissa tehdään Etelä-Suomen Sanomia, ess.fiverkkosivuja sekä Radio Voiman uutisia. Uutta voi olla tulossa myös jakeluun, kunhan uusi, syksyllä eduskuntaan menevä postilaki tulee voimaan. Se mahdollistaa eri jakeluverkkojen yhdistämisen.

– Meillä on erittäin hyvin toimiva omien ja yhteistyölehtien varhaisjakelu. Meitä kiinnostaa, millaisia liiketoimintamahdollisuuksia postilain uudistus tuo tullessaan, Ottela toteaa.

Syöksy loppunut

Vuosi 2010 on alkanut selvästi vakaammin kuin viime vuosi alkoi. – Syöksy on loppunut, ja meillä on vahva pohja, josta ponnistaa. Lyhyellä tähtäimellä meidän talousalueemme ei ole kasvun kärjessä, mutta pitkällä aikavälillä Päijät-Häme kuuluu voittajiin, Ottela arvioi.