Sekä puheen määrä että sen monipuolisuus ohjelmatarjonnassa on lisääntynyt kaikkialla muualla paitsi pääkaupunkiseudulla.

Tulos ilmenee liikenne- ja viestintäministeriön raportista, jossa analysoidaan toimiluvanvaraista radiotarjontaa vuonna 2009. Selvitys on lajissaan toinen. Vastaavanlainen radiotarjontaa ja sen monipuolisuutta kuvaava tutkimus tehtiin vuonna 2005. Tutkimukset tehtiin Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikössä.

Tuoreimman tutkimuksen aineistona on käytetty huhti-toukokuussa 2009 tehtyjä tallenteita 20 kaupungissa toimivien 49 yksityisen radioaseman lähetyksistä. Niistä toimituksellista aineistoa oli yli 84 prosenttia: vajaat 63 prosenttia musiikkia ja 22 prosenttia puhetta.

Tärkeimmäksi puhesisältötyypiksi ohi uutisten nousi nyt viihde, vaikka samalla myös uutisten suhteellinen osuus kasvoi aiemmasta.

Kaikkein puhepainotteisimmat kanavat olivat venäjänkielinen Radio Sputnik (40 prosenttia), Järviradio (39 prosenttia) ja Radio Robin Hood (35 prosenttia). Korkeimpaan musiikkipitoisuuteen ylsi Oulussa toimiva Iskelmätoive, jonka näytteestä 90 prosenttia oli musiikkia.

Monipuolisinta puheohjelmatarjonta oli Lappeenrannassa, jossa kuuluu seitsemän erilaista kaupallista radiota. Miltei samantasoiseen puhesisältöjen monipuolisuuteen yllettiin myös viidessä muussa kaupungissa, muun muassa Turussa ja Joensuussa.

Puhesisältöjen monipuolisuusindeksit kohenivat aiempaan verrattuna kaikkialla muualla paitsi pääkaupunkiseudulla, jossa sekä puhe- että musiikkisisältöjen monipuolisuusindeksit jäivät kanavatarjonnan kasvustakin huolimatta hieman aiempaa pienemmäksi.

Eri musiikkilajien tarjonta oli monipuolisinta Tampereella, Kuopiossa ja Vaasassa. Yksipuolisinta se oli Lappeenrannassa, Kotkassa ja Kouvolassa.

Kaupunkien välisessä kokonaisvertailussa, jossa otetaan huomioon sekä puhe- että musiikkitarjonta, monipuolisuuslistan kärkeen nousivat Turku, Jyväskylä ja Seinäjoki. Listan hännille jäivät Kotka, Lappeenranta ja Kouvola.