Iso joukko paikallisia mainostoimistoja, joista osa toimii myös Suomessa, on muuntanut websivunsa (www.openhere.be) protestisivuksi viikon ajaksi.

Toimistot protestoivat mainostoimistojen kilpailuttamisen raaistumista ja laajentumista. UBA (paikallinen mainostajien liitto) ja ACC (paikallinen viestintätoimistojen yhdistys) olivat sopineet yhteisistä mainostoimistojen kilpailuttamisohjeista, joihin kaikki suuret toimijat sitoutuivat ja kilpailutuksien puitteet pysyivät yli vuosikymmenen samansuuntaisina. Suomessa samankaltaisia ohjeita jakaa Markkinointiviestinnän Toimistojen Liitto MTL.

Perussääntönä näissä Belgian ohjeissa pidettiin, että korkeitaan kolme toimistoa alihankkijoineen osallistuisi kilpailutuksiin. Tällä hetkellä ei ole tavatonta, että yli 10 toimistoa kilpailee samasta asiakkuudesta.

Kilpailutukseen osallistuminen on toki raskasta, vie paljon aikaa, ideoita sekä silkkaa rahaa. Belgialaisten protestisivulla vedotaan jopa 80 000 euron kustannuksiin isoa kilpailutusta kohden ja lisää rahaa sekä vaivaa palaa joka pudotuskierroksella. Mikä huikea määrä aikaa, energiaa ja rahaa palaa, kun vain voitta voittaa kymmenenkin osallistujan kilpailutuksessa.

Vaikka selvä johtopäätös on että mainostoimistojen tuloksentekokyky kärsii, vie kilpailutuksiin osallistuminen aikaa ja energiaa myös nykyisten asiakkaiden palvelemiselta. Nykyiset asiakkaat joutuvat loppukädessä maksamaan kilpailutuksista koituvat kustannuksetkin. Kuten protestisivulla osuvasti huomautetaankin: Vain nykyiset asiakkaat tuovat rahaa.

Mainostoimistojen yhteinen toive Belgiassa on, että toimistot palaisivat yhdessä sovittuihin käytänteisiin ja asiakkaat muuntaisivat ostotottumuksiaan askeleen taaksepäin. Mainostoimistoja kun voi rankata muutenkin kuin raskaalla kilpailutusprosessilla. Usein jo keskustelemalla selviää onko toimistosta mahdolliseksi kumppaniksi vai ei.

Suomessa tilanne on epäilemättä mainosmaailmassa hyvin samansuuntainen ja tervettä järkeä kuulutetaankin jo toimistossa kuin toimistossa. Ainakin tänään Twitteriä lukemalla tämä näyttää selviöltä, mutta maksava asiakashan se edelleen päättää miten ja kenelle rahojaan jakaa. Kilpailutuksiin ei ole pakko osallistua.

Tekniikan toimittajien kilpailutuksessa törmää usein samankaltaisiin ongelmiin. Asiakas tilaa tarjouksia hyvin suurelta määrältä tarjoajia ja saa hyvin suuren määrän hieman erilaisia tarjouksia. Usein tällöin asiakkaan tietotaito ei riitä vertailemaan tarjouksia ja lopulta saatetaan ostaa jotain ihan muuta, kuin mitä alkuperäinen tarve saneli.

Etenkin julkisissa tarjouksissa kymmenet tarjoajat kisaavat hyvin erilaisilla tarjouksilla. Kun 20 toimittajaa jättää 50-250 sivuiset tarjoukset, nousee tarjouskilpailun yhteenlasketut kustannukset usein koko projektin arvoa suuremmiksi. Järki hoi, ei vastaa ei, kun järkevää ostamista kahlitsevat lainsäädännölliset esteet.

Sekä mainostoimistojen, että tekniikan toimittajien kilpailutuksessa kannattaa ottaa muutamaan tarjoajaan yhteyttä ja katsoa ymmärtävätkö he sinun tarpeitasi ja puhuvatko he kanssasi tarvittaessa samaa kieltä. Ostajan ongelman tulisi ratketa, ei tarjoajan kassavajeen.

Belgian protestissa mukana olevat toimistot:
(osoitteet poimittu protestisivuilta, jonne pääsee osallistuvien toimistojen sivustoilta, sekä www.openhere.be)

www.vvl.bbdo.be
www.ldv.be
www.puntalinea.com
www.boondoggle.eu
www.aironair.be
www.n.bbdo.be
www.saatchi.be
www.mccannlowe.be
www.openhere.be
www.famous.be
www.fe-online.be
www.kunstmaan.be
www.bubka.be
www.polygonegroup.com
www.tagora.com
www.jwt.be
www.ogilvy.be
www.lbigroup.be
www.accbelgium.be

Pekka Huttunen
Pekka Huttunen

Pekka Huttunen
Kirjoittaja on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hän toimii digitaalisen viestinnän ohjelmistoyritys Koodiviidakko Oy:ssä Business Directorina ja johtaa mainos- ja viestintätoimistojen yhteistyöhön erikoistunutta liiketoimintayksikköä www.twitter.com/viidakkopekka