YLE lahjoittaa Nuotistostaan kulttuurihistoriallisesti merkittävän
käsikirjoituskokoelman Kansalliskirjastoon. Nuotiston kokoelma on karttunut YLEn musiikkiohjelmien tarpeisiin hankituista sävellyksistä vuodesta 1927, jolloin Radion sinfoniaorkesterin edeltäjä, Radio-orkesteri perustettiin.

Kokoelma sisältää satoja teoksia, joiden joukossa on mm. Uuno Klamin, Jukka Linkolan, Erkki Melartinin, Aarre Merikannon, Tauno Pylkkäsen, Väinö Raition, Sulho Rannan, Einojuhani Rautavaaran, Aulis Sallisen, Jean Sibeliuksen ja Ahti Sonnisen sävellyksiä.

Orkesterisävellysten lisäksi partituurikokoelmassa on radio- ja televisio-oopperoiden käsikirjoituksia, yksinlauluja ja kamarimusiikkiteoksia. Radio-oopperoista kokoelma sisältää
mm. Ahti Sonnisen teoksen Merenkuninkaan tytär, televisiolle sävelletyistä oopperoista siihen kuuluu mm. Einojuhani Rautavaaran Kaivos ja Jukka Linkolan Angelika.

Suurin osa nyt lahjoitettavista alkuperäiskäsikirjoituksista on ollut
kapellimestareiden aktiivisessa käytössä, kunnes niistä on tehty
puhtaaksikirjoitettu tai painettu versio tai valokopio.

Päätös kokoelman siirtämisestä Kansalliskirjastoon tehtiin, koska
alkuperäiskäsikirjoituksilla ei ole säännöllistä käyttöä YLEn
ohjelmatuotannossa eikä RSO:n toiminnassa. Laajempaa siirtoa YLEn omista arkistoista muihin kokoelmiin ei kuitenkaan ole suunnitteilla.

”YLE arvostaa omia arkistojaan ja ne ovat tärkeitä yhtiön
sisällöntuotannolle. On hienoa, että yhtiössä on aikojen saatossa
ymmärretty arkistoinnin merkitys sekä kulttuurihistorian säilyttämisen että ohjelmatuotannon kannalta”, sanoo YLEn arkistotoiminnoista vastaava päällikkö Katri Vänttinen.

Lahjoitettava aineisto käsittää noin kymmenen hyllymetriä, ja se tulee osaksi kirjaston käsikirjoituskokoelmia muodostaen oman Yleisradion sävellyskäsikirjoituskokoelma -nimisen kokonaisuuden. Kokoelmaa voi tutkia sen käsittelyvaiheen jälkeen kirjaston erikoislukusalissa.

Lahjakirjan allekirjoittavat perjantaina 5.2.2010 YLEn Asia ja Kulttuuri -ohjelmistoalueen johtaja Olli-Pekka Heinonen ja Kansalliskirjaston johtaja, ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm.