Markkinaoikeus totesi päätöksessään myös, että Sanoma Newsin uudistettujen avustajasopimusten maksuaikaa ja vahingonkorvausvastuuta koskevat ehdot ovat asianmukaisia.

Suomen Journalistiliitto vei viime kesäkuussa Sanoma Newsin avustajasopimuksen tekijänoikeutta, maksuaikaa ja vahingonkorvausvastuita koskevat ehdot markkinaoikeuden ratkaistavaksi. Markkinaoikeus kumosi päätöksellään kokonaisuudessaan Suomen Journalistiliiton väitteet siitä, että Sanoma Newsin sopimuksen ehdot olisivat olleet kohtuuttomia.

Journalistit hämmästyneitä

Odotimme toisenlaista ratkaisua, olemme yllättyneitä ja pettyneitä, sanoo Journalistiliiton työehtoasiamies Petri Savolainen.

Journalistiliitto päättää perjantaina hallituksen kokouksessa haetaanko valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta.

Tällainen päätös vaikeuttaisi voimaan jäädessään suuresti freelancereiden etujen ajamista jatkossa, sanoo Savolainen.

Pentikäinen tyytyväinen

“Olemme koko ajan todenneet, että kaikkien oikeuksien luovuttaminen avustajasopimuksissa ei voi olla kohtuutonta. Tähän saimme nyt vahvistuksen markkinaoikeuden ratkaisussa”, Sanoma Newsin toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Kustannusalan lisäksi myös monilla muilla aloilla on täysin tavanomaista, että alihankkijan tekemään työhön saadaan kaikki oikeudet.

“Kustantajana toimiminen muuttuvassa mediamaailmassa olisi mahdotonta, ellemme pystyisi täysimääräisesti hyödyntämään avustajiemme tuotantoa tulevaisuudessa eri jakelukanavissa.”

Sanoma News tulee jatkamaan keväällä aloitettua, sopimusehtojen uusimista koskevaa hanketta markkinaoikeuden päätöksen mukaisesti.

“Useat muut mediatalot ovat jo siirtyneet tekijänoikeuksien osalta Sanoma Newsin avustajasopimuksia vastaaviin sopimuskäytäntöihin. Toisenlainen päätös olisi ollut koko mediatoimialan kannalta kestämätön”, Pentikäinen toteaa.