Julkisen sanan neuvoston päätös vapauttaa TV2:n Silminnäkijä-ohjelma huomautukselta avaa pelin leväperäiselle tiedonvälitykselle. TV2 pystyi osoittamaan vain yhden, nimeämättömän lähteen pääministerin lautakasajutussa, mitä JSN pitää yllättäen riittävänä perusteena luotettavalle uutistoiminnalle.

Ei ihme, että kokenut journalisti, JSN:n puheenjohtaja Pekka Hyvärinen tuohtui JSN:n enemmistön ratkaisusta. Yksi lähde ei ole koskaan ollut toimittajan ohjeissa riittävä peruste julkaista kiistanalainen tieto. Huhun perusteella tehtyyn juttuun pitää olla vähintään kaksi toisistaan riippumatonta samansisältöistä todistetta. Jokainen toimittajan peruskurssin käynyt tämän tietää.

Toinen kokenut journalisti Hannu Olkinuora arvostelee JSN:ää lähdesuojan typerästä uusmäärittelystä. Lähdesuojaa ei voi tulkita siten, että uutislähteellä on suoja vain tiettyyn rajaan asti. Nyt TV2 antaa lähteelle suojan vain jutun teossa, mutta oikeudessa purkaa lähdesuojan. Tämä on epäloogista ja lähdesuojan perusajatuksen kääntämistä virheelliseksi.

Yleisradio ja TV2 ovat antaneet uudet ohjeet, kuinka ajankohtaisjuttuja tulee tehdä. Ne on julkaistu eilen A-tuubissa. Niissäkin sallitaan jutun tekeminen edelleen yhden lähteen avulla. Miksi? Ehkäpä taustalla on se, että lautakasajutun teosta vastaava toimittaja Jyrki Richt, joka on entinen taistolaisten keulamies Tampereen yliopiston opiskelijaporukassa, on tottunut luottamaan yhteen totuuteen, vaikka se olisi vääräkin.

Neuvostoliitto on kaatunut ja Lenin kuopattu. Marxilais-leniniläinen propagandajournalismi ei saa olla enää käytössä nykyajan Suomessa.

Mielestäni oikea johtopäätös on, että tämän show’n jälkeen epävirallinen JSN lopettaa höperön toimintansa kokonaan ja että Yleisradion piilotaistolaiset toimittajat siirretään esimerkiksi Lenin-museon vahtimestareiksi.