Suomen Paikallissanomat Oy:n lehtiperhe pienenee Pohjanmaalla.

Järjestelyjen avulla kustantajayhtiö haluaa sopeuttaa toimintaansa vallitsevaan markkinatilanteeseen ja parantaa kannattavuuttaan Pohjanmaan tulosryhmän lehdissä.

“Muutosten yhteydessä kirkastamme omaa kaupunkilehtistrategiaamme. Luopumalla näistä kahdesta kaupunkilehdestä julkaisemme vastedes kaupunkilehtiä vain alueilla, joilla yhtiöllä on tilattavia lehtiä”, Suomen Paikallissanomien toimitusjohtaja Kari Juutilainen sanoo.

Yhtiö on julkaissut Kokkolan Sanomia hieman yli kolme vuotta, ja lehden tulos on Juutilaisen mukaan ollut koko ajan raskaasti tappiollinen. Lehden lopettaminen merkitsee viiden henkilön irtisanomista. Kahdelle irtisanotuista kyetään tarjoamaan työpaikkaa yhtiön muista lehdistä. Lehden viimeinen numero ilmestyi torstaina 3. joulukuuta.

Vieskalaista yhtiö on kustantanut reilun viiden vuoden ajan. Myös Ylivieskassa lehdelle asetetut taloudelliset tavoitteet ovat Juutilaisen mukaan jääneet saavuttamatta. Vieskalainen myydään Jokilaaksojen Kustannus Oy:lle, joka kuuluu Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:hin. Ostaja kustantaa Ylivieskassa Kalajokilaakso-lehteä.

Kerran viikossa ilmestyvän Vieskalaisen palveluksessa on kolme henkilöä, jotka siirtyvät liiketoimintakaupassa ostajan palkkalistoille vanhoina työntekijöinä. Kaupan osapuolet eivät julkista Vieskalaisen kauppahintaa. Vieskalainen siirtyi uudelle omistajalle 3. joulukuuta.

Pyhäjokiseudussa toteutetaan huomattava lehtiuudistus samalla, kun lehti muuttuu vuoden alusta kaksipäiväiseksi. Muutoksella kustantaja haluaa turvata lehdelle kannattavan tulevaisuuden alueella. Ilmestymiskertojen väheneminen johtaa kahden toimittajan irtisanomiseen.

Suomen Paikallissanomat Oy kuuluu Alma Media Oyj:hin. Yhtiö julkaisee 16:ta paikallislehteä ja neljää kaupunkilehteä eri puolilla Suomea.