Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomissio harkitsee valtion tuen käynnistämistä uutisyhtiöille. Mainostulot laskevat yhä rajusti. Internetin tuhotessa vuosisatoja vanhan liiketoimintamallin uutisia tuottavat yhtiöt ovat ajautuneet syviin talousvaikeuksiin ja niiden toimintaa uhkaa lopettaminen.

Komission puheenjohtaja Jon Liebowitz sanoo, että komissio selvittää, pitäisikö mediateollisuuden sääntelyä koskevia lakeja muuttaa siten, että uutisia hankkivat yhtiöt vapautettaisiin kilpailua rajoittavista säännöksistä (anti-trust laws) sallimalla niille erikoista verokohtelua ja muuttamalla tekijänoikeuslakeja.

Komissio jo suunnittelee lievennyksiä säännöksiin, joilla ehkäistään yhtiöitä omistamasta sanomalehtiä ja TV-asemia yhdessä markkinassa.

Liebowitzin mukaan taustalla on huoli uutistuotannon säilymisestä, mikä on demokratian kannalta elintärkeä kysymys.

Mediayhtiöt suhtautuvat nihkeästi valtion haluun puuttua vapaaseen uutistuotannon kilpailuun. Mediayrittäjä Rupert Murdoch toteaa, että mediatalojen tulee tehdä parempaa journalisimia, ja vakuuttaa lukijoita, että hyvä journalismi ei ole ilmaista.