Klassisen musiikin aikakauslehti Rondo avaa 1. päivänä maaliskuuta 2010 klassisen radiokanavan. Se tuo alalle uudenlaista kumppanuutta yhdistämällä alan toimijat ja yleisön yhdeksi perheeksi. Radioasemaan verkottuvan vuorovaikutteisen yhteisön nimeksi on valittu Classic Family Finland.

Liikenne- ja viestintäministeriö on myöntänyt klassisen radion toimiluvan Rondo-lehden kustantajalle Classicus Oy:lle. Yhtiöön muodostetaan sen erillinen liiketoimintayksikkö radiotoiminnalle.

Radion yrittäjätiimin muodostavat hallituksen puheenjohtaja Heikki Lehmusto, toimitusjohtaja Harri Valkonen, ohjelmajohtaja Matti Tuomisto ja tekninen johtaja Oskar Vilkevuori. Radioaseman tekniikasta vastaa OV-Tuotanto Oy.

Radio, lehti, nettipalvelu

Rondo-Classica on Pohjoismaiden suurin klassisen musiikin aikakauslehti. Se ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Uuden radioaseman myötä Rondo alkaa julkaista maaliskuusta alkaen klassisen radion ohjelmatiedot ja taustoittaa muutoinkin radioaseman kuukausittaista tarjontaa. Monimediakonseptin kolmas tukipilari on eri toimijoita yhdistävä klassisen musiikin Internet-palvelu, joka laajenee tulevaisuudessa kulttuuriviennin kehitystyön alustaksi.

”Rondo-Classicalla on klassisen musiikin piireissä vahva goodwill-arvo. Hyvä maine tuo radiolle valmiit ja toimivat yhteydet musiikkielämän piirissä”, kustantaja Harri Valkonen arvioi.

Classic Family Finland

Klassisen musiikin toimijat jakautuvat yhtäältä perinteisiin instituutioihin ja toisessa ääripäässä itsenäisiin taiteilijoihin. Yleisössä on niin ”taiteen suurkuluttajia” kuin erikoisalojen harrastajia ja aloittelijoita, jotka etsivät ensimmäisiä elämyksiään musiikin parissa.

”Uusi klassinen radio yhdistää nämä kaikki toimijat suureksi perheeksi. Radioasemaan verkottuvan vuorovaikutteisen yhteisön nimeksi on valittu Classic Family Finland. Klassisen radion, lehden ja Internet-palvelun kokonaisuus palvelee kaikkia, joita klassinen musiikki kiinnostaa edes vähän”, hallituksen puheenjohtaja Heikki Lehmusto toteaa.

Hän kuvailee perhettä toiminta-alustaksi, joka tarjoaa kumppanuutta sirpaleisen musiikkikentän eri tahoille kutsuen heitä kuin pyöreän pöydän ääreen. Tässä kuviossa helposti lähestyttävä radio on yleisön ja musiikin toimijoiden suurin yhteinen nimittäjä.

Juonnettua radiomusiikkia

Uusi klassinen radio palauttaa kaupallisen klassisen radiotoiminnan juurilleen, jossa musiikilliset lähtökohdat ovat saman tyyppisiä kuin Helsingin alkuperäisessä klassisessa radiossa vuosina 1992-95. Tällöin Matti Tuomisto vastasi musiikkivalinnoista.

Yhtenä keskeisenä laatumedian merkkinä uudella klassisella asemalla pidetään, että musiikki on juonnettua: kerrotaan kuka sävelsi, minkä teoksen ja myös, ketkä esittivät. ”Palautamme taidemusiikin yli 400-vuotisen valtavirran vanhasta musiikista nykypäivään kuulijoittemme saataville niin uusien kuin klassikkolevytystenkin kautta”, ohjelmajohtaja Matti Tuomisto lupaa.

Ankkurit musiikkielämässä

Uuden klassisen radion visiona on olla paitsi musiikin myös kulttuurielämän kantoaalto. Musiikkilähetystä täydentävät ohjelmat ja ajankohtaisista tapahtumista kertovat katsaukset. Tekijöiksi kutsutaan niin yleisölle tuttuja nimiä kuten Aarno Cronvall kuin myös uusia, nuoriakin radiopersoonia.

”Koska kyseessä on kaupallinen kanava, radio herättää keskustelua myös kulttuurin ja liike-elämän vuorovaikutuksesta. Julkisen tuen asteittainen hiipuminen suorastaan huutaa esiin keskustelua taiteen uusista rahoituslähteistä”, Matti Tuomisto arvioi.

Toimituksen asiantuntemus edellyttää, että tuntosarvet ovat herkkinä musiikki- ja muissa kulttuuripiireissä. Tämän varmistamiseksi uusi radio on perustanut laajan Advisor Boardin, jota myöhemmin täydennetään liike-elämän piiristä kootulla vastaavalla asiantuntijayhteisöllä.

Radioaseman nimi julkaistaan myöhemmin.

Uuden klassisen radioaseman Advisor Board

Advisor Boardin on apuna sisällön kehittelyssä ja antaa palautetta toimitukselle. Boardiin ovat toistaiseksi liittyneet seuraavat taiteilijat sekä taideorganisaatioiden ja media-alan edustajat:

Atso Almila Kuopion kaupunginorkesterin toinen kapellimestari
Aarno Cronvall tv-tuottaja ja -ohjaaja, broadcaster
Gustav Djupsjöbacka Sibelius-Akatemian rehtori
Emilie Gardberg Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtaja
Helena Hiilivirta Helsingin Musiikkitalon johtaja
Maritta Hirvonen Tampereen kaupunginorkesterin intendentti
Monica Groop Sibelius-Akatemian laulutaiteen professori
Hannele Markkula Kamariorkesteri Avantin indendentti
Seppo Kimanen Suomen Tokion suurlähetystön lehdistövirkamies
Helena Kontiainen Savonlinnan Oopperajuhlien markkinointipäällikkö
Pekka Kuusisto viulutaiteilija
Rilla Kyykkä Suomen Kansallisoopperan suunnittelupäällikkö
Helena Lehtimäki Mix Media Oy ja Försti Filmi, toimitusjohtaja
Tapani Länsiö Sibelius-Akatemian lehtori, säveltäjä
Minna Pensola Meta4 -jousikvartetin viulutaiteilija
Iiro Rantala muusikko
Jukka-Pekka Saraste Oslon filharmonikoiden musiikinjohtaja
Elina Siltanen Helsingin kaupunginorkesterin intendentti
Aino Turtiainen-Visala Fazer Artists’ Managementin johtaja
Osmo Vänskä Minnesotan orkesterin musiikinjohtaja
Marko Ylönen Sibelius-Akatemian sellonsoiton professori