ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry on valinnut vuosittain järjestettävässä lehtikatsauksessaan vuoden parhaat yritys- ja yhteisölehdet. Kategorioita oli kaksi: asiakas-, sidosryhmä- ja järjestölehdet sekä henkilöstölehdet.

Voittaja lunastaa paikkansa asiakasetuna

Asiakas-, sidosryhmä- ja järjestölehtien sarjassa voittajaksi ylsi SATO Oyj:n Kotona . Tuomariston arvion mukaan äänensävyltään nuorekasta, ekologista ja elämänmakuista lehteä tehdään selvästi oikealla asenteella: lukijoiden iloksi ja hyödyksi. Lehti imee otteellaan lukijan mukaansa.

Muut tässä kategoriassa palkitut lehdet olivat toisen sijan saavuttanut Veikkauksen X , jonka todettiin “sopivan toimialalle kuin nenä päähän”, sekä kolmanneksi kirinyt Kuntien eläkevakuutuksen hallittu, moderni ja elämänmakuinen Keva . Sarjassa jaettiin myös yksi kunniamaininta, jonka sai Palvelualojen ammattiliiton järjestölehti, runsaaksi ja toimivaksi uutislehdeksi kiitelty PAM .

Suutarin lapsilla sittenkin kengät

Henkilöstölehtien sarjassa ykkössijalle noussut Sanoma Magazines Finland Oy:n Meidän Media osoittaa tuomariston mielestä vääräksi vanhan sanonnan siitä, ettei suutarin lapsilla olisi kenkiä. Arviossa todetaan: “Ammattilaisjälkeä ammattilaistalolta. Tunnettuja lehtibrändejä simuloiva suuren lehtitalon henkilöstölehti mukauttaa omat sisältönsä valmiiseen konseptiin ammattitaitoisesti ja alkuperäistä brändiä hauskasti mukaillen”.

Muut henkilöstölehtisarjassa palkitut lehdet olivat toisen sijan saavuttanut asiapitoinen, mutta samalla raikas, iloinen ja kutsuva Helsingin kaupungin henkilöstölehti Helsingin Henki sekä kolmanneksi sijoittunut, nimensä mukaisesti reipas ja energinen Rautaruukki Oyj:n Into .

Journalistisuudessa vielä paljon kehitettävää

Katsauksen perusteella etenkin henkilöstölehdissä on tapahtunut selvää edistystä. Myös asiakas- ja sidosryhmälehtien taso on kohonnut viime vuosina. Eniten kehitettävää on edelleen lukijoiden huomioon ottamisessa ja journalistisen lähestymistavan omaksumisessa.

“Vain harva yrityslehti yltää kaupallisten aikakauslehtien tasolle. Yritysten lehtiä vaivaa yleisimmin hengettömyys ja turha varovaisuus. Lopputuloksen laatu ei myöskään näytä olevan suoraan riippuvainen lehtien budjeteista”, kommentoi tuomariston puheenjohtaja, Fondamenta Media Oy:n toimitusjohtaja Kirsi Poikolainen.

Verkkolehtiä vielä harvassa

Tänä vuonna lehtiä ilmoittautui katsaukseen 49. Ensimmäistä kertaa arviointi oli avoin myös verkkolehdille. Yritysten verkkolehtiratkaisu oli useimmiten kuitenkin printtilehden pdf-tiedosto. Arviossa varsinaisia verkkolehtiä edusti tällä kertaa vain Tapiola-ryhmän Sijoitustalous.fi -julkaisu.

Arvion sisältö ja raati

ProComin lehtikatsauksessa riippumaton tuomaristo analysoi mukaan ilmoitetut lehdet ja antaa jokaiselle lehtiarvioon osallistuvalle yritykselle lehdestä yksityiskohtaisen raportin, jonka sisällön muodostavat journalistinen näkökulma sekä ulkoasun arviointi. Yrityksille ja yhteisöille on arviosta konkreettinen hyöty lehtiensä kehittämistyössä.

Tänä vuonna raatiin kuuluivat journalistisen näkökulman arvioihin antaneet toimitusjohtaja Kirsi Poikolainen Fondamenta Media Oy:stä sekä Mediatalo Reportterin toimittaja ja lehtikonsultti Jarno Forssell. Ulkoasutuomareina toimivat Suunnittelutoimisto BOTHin graafiset suunnittelijat Teemu Ollikainen ja Timo Berry. Verkkolehtien asiantuntijana tuomaristoa täydensi Hufvudstadsbladetin päätoimittaja Hannu Olkinuora.