Mediakasvattajapalkinto myönnetään opettajalle, joka on ansioitunut lasten tai nuorten mediakasvatustyössä, medialukutaidon opetuksessa ja erityisesti aikakauslehtien opetuskäytössä.

Lea Olli on ottanut aikakauslehdet monipuolisesti ja luovasti mukaan eri oppiaineisiin. Hän on hyödyntänyt lehtiä lähes kaikissa oppiaineissa, äidinkielen lisäksi muun muassa elämänkatsomustiedon, kuvataiteen sekä historian opetuksessa. Lea Olli opettaa oppilailleen myös artikkeleihin liittyvää mielekästä keskustelua ja mielipiteenvaihtoa. Hänen innostunut ja utelias otteensa mediakasvatukseen heijastuu koko opetustyössä.

-Aikakauslehtijuttujen lukeminen kasvattaa alakoululaisten pitkäjänteisyyttä ja rohkeutta tutustua pitempiinkin teksteihin. Oppikirjat ovat välillä melko riisuttuja, joten lehtiartikkelin kanssa olennaisen etsimistä helppo harjoittaa. Lehtijutuissa on lisäksi enemmän tunnetta mukana, nehän eivät ole kuivaa faktaa, toteaa Olli.

Juttujen ja kuvituksen lisäksi oppilaat tutustuvat Ollin tunneilla myös aikakauslehtien mainosten maailmaan, hakevat ideoita oman aikakauslehden tekemiseen tai harjoittelevat haastattelutekniikkoja erilaisten aikakauslehtien avulla.

-Opettajalla pitää olla tuntosarvet pystyssä ja taito koukuttaa nuoret. Mielenkiintoisilla väitteillä ja tehtävillä ennen pitkien artikkeleiden lukemista saadaan nuoret hyvin motivoitua, kertoo Lea Olli kokemuksistaan.

Lea Olli on opetustyönsä lisäksi myös koulukirjastohoitaja, ja hän kannustaa kouluja kehittämään koulukirjastoja aineistoiltaan ajanmukaisiksi, myös aikakauslehtien osalta.

Aikakauslehdistön Mediakasvattajapalkinto on osa Aikakausmedian Aikakauslehti opinnoissa -toimintaa. Palkinto jaetaan nyt viidennen kerran, ja se on suuruudeltaan 2 000 euroa.