Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ry:n sekä yhteensä 146 paikallislehteä edustavan Sanomalehtien liiton paikallislehtineuvottelukunnan myöntämä 3 000 euron suuruinen Journalistipalkinto ja siihen liittyvä palkintokirja luovutetiin Riihiluomalle Paikallislehtipäivillä Sotkamossa torstaina.

Journalistipalkinnon tuomaristo luonnehtii Tauno Riihiluomaa tinkimättömäksi ja uutisnälkäiseksi journalistiksi, jonka toiminnasta kuvastuu paikallislehden toimittajan työn erityisluonne. Tauno Riihiluomaa palkinnon saajaksi esittänyt paikallisjohtaja-päätoimittaja Olli Pursiainen kuvailee palkinnon saajaa rasittavuuteen saakka paikallisasioiden ja paikallisuuden puolestapuhujaksi, suomalaisuuden ja pohjalaisuuden perikuvaksi, jolle toimittaminen on elämäntapa ja harrastus.

Tauno Riihiluomasta sanotaan, että hän tuntee lehden levikkialueella kaikki, kaikki tuntevat hänet, ja jos hän ei ihmistä tunne, hän tekee tuntemattomasta jutun. Riihiluoma oli viikon vaihdossa maakuntalehdessä, mutta totesi, ettei isossa lehdessä tehdä riittävästi töitä ja pyysi päästä takaisin paikallislehteen.

Paikallislehdistön Journalistipalkinnon tuomariston mielestä Tauno Riihiluoma täyttää erinomaisesti tunnustuksen kriteerit. Palkintoa ei myönnetty elämäntyölle, vaan journalistiselle tinkimättömyydelle. Tuomaristo haluaa valinnalla tähdentää paikallislehden toimittajan työn erityisluonnetta. Mielenkiintoisimmat jutut eivät kävele paikallislehdissäkään ovista sisään, vaan niitä pitää metsästää.

Lukijakunta arvostaa näkemyksiä, jopa puolueellisuutta, jos sen osaa heille oikealla tavalla markkinoida. Tauno Riihiluoma haraa kuntaliitoksia, kauppavuotoa ja epärehellisyyttä vastaan. Lukijakunta arvostaa miehen jääräpäisyyttä, hekin, joiden mielestä hänet sopisi mielipiteineen sotkea suohon, lukevat hänen juttujaan ja kommentoivat niitä ja missäpä muualla kuin paikallislehdessä.

Tuomaristo haluaa päätöksellään kannustaa nuoremman sukupolven journalisteja paikallisuuden puolesta puhumiseen, vuorovaikutussuhteen syventämiseen lukijakuntaan ja rohkaista kommentointia. Toimittaja joka liikkuu kansan parissa, ymmärtää ja oivaltaa ja osaa tulkita lukijoiden toiveet ja ajatukset. Hänen juttujaan arvostetaan ja odotetaan.