Kirjamessut järjestetään 22.–25.10. Helsingin Messukeskuksessa.

Neljän messupäivän aikana kirjamessujen ohjelmalavoilla esiintyy yli 1 000 esiintyjää ja ohjelmanumeroita on lähes 700. Näytteilleasettajia on lähes 300 ja kustantajien ja kirjakauppojen ja erilaisten yhteisöjen osastoilla on lisäksi noin 300 ohjelmanumeroa.

Kirjamessujen teema on Pentti Saarikosken vuonna 1962 ilmestyneen runokokoelman nimi Mitä tapahtuu todella. Teema tiivistää oleellisesti sen mistä kirjallisuudessa on kysymys. Kirjallisuus, sekä kauno- ja tietokirjallisuus heijastaa tätä päivää, kertoo missä menemme, selittää uudestaan menneisyyttä ja näyttää viitteitä tulevasta.

Ruotsi on kutsuttu kirjamessujen teemamaaksi juhlistamaan Merkkivuotta 1809. Ruotsilla on messuilla 160 m2:n yhteisosasto, jossa on mukana 27 näytteilleasettajaa, kustantajia ja yhteisöjä. Messuilla esiintyy yli 30 ruotsalaista kauno- ja tietokirjailijaa sekä yhteiskunnallista vaikuttajaa.

Ruotsi esittäytyy laajasti ja moni-ilmeisesti. Dekkaristit ovat tietenkin mukana, esim. Jens Lapidus ja Johan Theorin, mutta myös kiinnostavia esikoiskirjailijoita kuten Sara Paborn, tunnettuja prosaisteja kuten Ernst Brunner ja Per Olov Enquist sekä eri alojen tutkijoita kuten Kjell Östberg.

Merkkivuotta 1809 käsitellään sekä suomalaisten että ruotsalaisten historiantutkijoiden uusien teosten pohjalta. Ruotsista keskusteluun osallistuu mm. professori Torkel Jansson. Valtioneuvoston kanslia on myös mukana kertomassa Merkkivuosi 1809 -hankkeesta.

Suomalaiset ja ruotsalaiset pohtivat yhdessä miten tehdään kulttuurilehteä, jota luetaan. Yrsa Stenius ja Pekka Hyvärinen tarkastelevat sananvapauden uusia haasteita ja median eettisiä kysymyksiä. Ruotsin kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth ja Suomen kulttuuriministeri Stefan Wallin keskustevat tulevaisuuden kulttuuripolitiikasta.

Venäjän Federaatio osallistuu kirjamessuille ensimmäistä kertaa. Delegaation johtaja on Mihail Seslavinski, Venäjän Federaation lehdistö- ja joukkotiedotusvälineiden ministeriön agentuurin johtaja. Messuilla vierailevat pietarilaiset kirjailijat Andrei Astvatsaturov ja Herman Sadullajev sekä kääntäjät Ljudmila Braude ja Anna Sidorova. Kumpikin on saanut tänä vuonna Suomen valtion ulkomaisen kääntäjäpalkinnon.

Messuille on tuossa kirjailijoita kahdeksasta maasta. Viro on näyttävästi mukana. Viron uusi runous ja musiikki esittäytyy lyyrikoiden ja muusikoiden voimin. Saksasta on niinikään tulossa useita kirjailijoita.