Jury koostui kolmesta parlamentin jäsenestä ja kuudesta toimittajasta. He valitsivat voittajan 65 kansallisen voittajan joukosta. Nämä taas oli valittu 266 ehdokkaan joukosta.

“Ilman teitä toimittajia me emme voi parantaa EU:n toimintaa, emme voi tiedottaa kansalaisillemme tai tuoda heitä lähemmäksi EU:ta”, parlamentin puhemies Jerzy Buzek sanoi palkintoja luovuttaessaan.

Lehdistöpalkinnon voitti saksalainen toimittaja Ines Possemeyer artikkelistaan “Kuinka Eurooppa uudistaa itseään”. Tämä oli “täydellisesti kirjoitettu ja erinomainen, huolella koostettu tarina Euroopan maiden integraatiosta EU:hun ja siitä, miten laajentunut Eurooppa muovaa ihmisten elämää”, puhemies Buzek totesi. Toimittaja Possemeyer sanoi toivovansa, että Euroopan tulevaisuus perustuisi ennemminkin vakaudelle ja kestävyydelle kuin heltymättömälle kasvulle.

Internet-palkinto luovutettiin unkarilaiselle toimittajalle Szlankó Bálintille hänen online-artikkelistaan “Ovelat asiakkaat teroittamassa viisauttaan Brysselissä”. “Artikkeli kertoo lobbaamisesta Euroopassa ainutlaatuisella ja kiinnostavalla tavalla”, puhemies sanoi. Toimittaja Bálint muisteli kokemuksiaan Brysselissä työskentelystä ja sanoi nauttineensa Euroopan parlamentin seuraamisesta.

Radio-kategorian palkinto meni puolalaiselle toimittajalle Zbigniew Plesnerille ohjelmasta “Kolmas kerta toden sanoo”, joka kertoi Szczecinin telakan työntekijöiden yrityksistä pitää telakka toiminnassa. Toimittaja Plesner kehotti yleisöä kuuntelemaan EU:n kriitikkoja, koska “he kertovat meille tärkeitä asioita”.

Tv-palkinnon voittivat saksalaiset toimittajat Elke Sasser ja Kristian Kähler ohjelmasta “Kuka pelkää Eurooppaa? Miten EU tuli Puolaan?”. Dokumentissa seurattiin kolmen puolalaisen viljelijäperheen elämää Puolan liittyessä EU:hun ja neljä vuotta siitä eteenpäin. Palkinnon vastaanottanut tuottaja Stefan Pannen sanoi, että dokumentti osoitti, että “EU-jäsenyys tuo kaikille mahdollisuuksia, mutta samalla vaaditaan riskinottokykyä”.

Jussi Karmalan artikkeli oli Suomen ehdokas

Suomen journalistijury oli valinnut omat ehdokkaansa Euroopan parlamentin journalismipalkinnon saajiksi. Suomella on edustajat kaikissa neljässä sarjassa, ja juttujen aiheet ulottuvat energian tuotannosta venäläisten maakauppoihin ja aina Ateenan temppeleihin asti.

Journalistijury valitsi lehdistösarjaan Suomen edustajaksi Jussi Karmalan artikkelisarjan sähköntuotannosta Euroopassa. Karmala kirjoittaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen ajamasta Euroopan uudesta, tehokkaasta ja älykkäästä sähköverkosta, jonka sähkö tuotetaan uusiutuvalla energialla. Juryn mielestä Vihreä Lanka -lehdessä ilmestynyt juttukokonaisuus on ajankohtainen ja eteenpäin katsova innovaatiojournalismin edustaja.

Radiosarjan Suomen edustaja on Jari Niemelän juttu Akropolin Parthenonin temppelin veistosten kohtalosta. Ylelle tekemässään jutussa Niemelä kuvailee kreikkalaisten taistelua Ateenasta 1800-luvulla Lontooseen vietyjen marmoreiden palauttamiseksi. Tähän asti erityisesti Lontoossa sijaitseva British Museum on eri syihin vedoten kieltäytynyt palauttamasta niitä. Demokratian juurille menevässä jutussa jury piti tavasta, jolla Niemelä esittelee historian tekoja moraalisesta näkökulmasta.

TV-sarjan edustajaksi Suomen jury valitsi Tuula Malinin ja Jussi Erosen jutun venäläisen liikemiehen maakaupoista Suomessa. Ohjelma esittelee maa- ja kiinteistökauppoja tekevän Denis Fokinin yhteyksiä Venäjän korkeisiin päättäjiin aina pääministeri Putinia myöten. Jutussa pohditaan, onko oikein myydä maata jätti-investointeja lupaaville venäläisille, joiden rahojen alkuperästä ei ole tarkkoja tietoja. Juryn mukaan MTV3:n ohjelma tuo esille eettisiä näkökulmia ja on mittaansa nähden hyvin ja menevästi toteutettu.

Internet-sarjassa Suomea edusti Marko Laitalan ja Antti Mannermaan kuvareportaasi Olkiluoto 3:n rakentamisesta. Juttu etenee kronologisesti syyskuusta 2005 aina toukokuuhun 2009 kertoen työmaan myöhästymisestä, teknisistä takaiskuista ja eri osapuolten johtajavaihdoksista. Jury piti Tekniikka & Talous -sivuston reportaasin hyvistä raaka-aineista, vanhalla teknologialla toteutetusta uuden etsinnästä.

Suomen juryyn kuuluivat Journalistiliiton asiamies Juha Rekola, lehtori, dosentti Tapani Huovila Jyväskylän yliopiston viestintätieteiden laitokselta, Politiikan toimittajien puheenjohtaja Janne Impiö ja Nuorten Journalistien edustaja Joonas Josefsson.