F-Secure väittää tietoturvaa koskevassa yhteenvedossaan, että verkkoyhteisöt ovat rikollisten hyökkäysten kohteina. Facebook saavutti 300 miljoonan käyttäjätilin virstanpylvään syyskuussa. Tämä selittää osaltaan verkkoyhteisöihin kohdistuvaa rikollista ja poliittista kiinnostusta, F-Secure toteaa.

Ihmiset luottavat henkilökohtaisten suhdeverkostojensa jäseniin,
ja rikolliset ovat käyttäneet tätä luottamusta hyväkseen hakkeroitujen käyttäjätilien avulla. F-Secure muistuttaa Internetin käyttäjiä, että heidän tulisi käyttää vahvoja salasanoja ja luoda erilliset salasanat Facebookille ja sähköpostitilille, jolla Facebookiin kirjaudutaan.

Elokuussa kävi ilmi, että Twitteriä on käytetty botnet-komentojen jakamiseen. Twitter-tilejä on käytetty myös rogue antivirus -ohjelmien levittämiseen.

Poliittisia motiiveja palvelunestohyökkäyksissä

Elokuussa georgialaisen bloggaajan käyttäjätilit Twitterissä, Facebookissa, LiveJournalissa, Google Bloggerissa ja YouTubessajumiutettiin hajautetulla palvelunestohyökkäyksellä, jonka taustalla olivat poliittiset motiivit. Asiasta raportoi Elinor Mills CNET-uutispalvelussa.

Toinen tarkkaan suunnattu palvelunestohyökkäys tehtiin Malesian kansallispäivänä 31. elokuuta. Hakkerien kohteena oli malesialainen verkkopalvelin, ja hyökkäys vahingoitti yli sataa verkkosivustoa, joiden omistajiin kuului Malesian kansallisia instituutteja, yliopistoja, mediaa ja yrityksiä merkittävistä tietoturvaparannuksista, kuten kevyemmistä ja turvallisemmista käyttöjärjestelmistä.

Julkkisten kuolemat rikollisten aiheina

Hakutuloksien turvallisuus on nykyään tärkeä ominaisuus kuluttajille. Michael Jacksonin, Farrah Fawcettin and Patrick Swayzen kuolemat päätyivät nopeasti rikollisten työkaluiksi, sillä tapauksia hyödynnettiin hakukoneoptimointihyökkäyksissä.

Hyökkäykset pyrkivät valtaosin ohjaamaan ihmisiä sivustoille, jotka tarjosivat huijaustarkoituksessa kehitettyjä tietoturvatuotteita eli rogue antivirus -ohjelmia. Myös H1N1-flunssaa on käytetty tunteisiin vetoavana “koukkuna”, jolla Internetin käyttäjiä houkutellaan huijaussivustoille.