Suhteettomaksi paisunut kiista vaalituesta näyttää arveluttavalla tavalla kääntyneen suuren lehtitalon (Helsingin Sanomien) ja eduskunnan väliseksi arvovaltakysymykseksi, sanoo Tampereen yliopiston tiedotusopin emeritiusprofessori Esko Salminen. “Kyseessä on journalismin alennustila.”

Hänen mielestään Helsingin Sanomien julkaisemat toistuvat kuulustelutyyliset 10 kysymystä muistuttavat Venäjältä tuttua pakkojournalismia, josta tasapuolisuus on kaukana. “Miksi vastaavalla kysymyssarjalla ei laiteta seinää vasten esimerkiksi SDP:n Jutta Urpilaista tai kuulustella samaan tyyliin vaalirahoituksesta Tarja Halosta”, professori Salminen ihmettelee.

Salminen sanoo Suomenmaan haastattelussa, että nyt näyttää olevan tärkeintä kaataa pääministeri hinnalla millä hyvänsä.

“Siinä taistelussa ei ole voittajia, mutta journalismin ja samalla demokratian alennustilaa kohti sillä kyllä mennään vauhdilla”, hän toteaa.

Ajojahdiksi kutsuttu median aloittama ja opposition lietsoma hyökkäys on Salmisen mielestä viime vuosien lehdistöhistoriassa ainutlaatuisen räikeä isku yhtä poliitikkoa eli pääministeriä vastaan – ja lopulta epäselvin perustein, Salminen sanoo.

Hänen mielestään on arveluttavaa, että Helsingin medioissa valjastetaan kaikki voimat poliittisten ruumiiden tekemiseen välittämättä yhtään, päästäänkö näin vaalirahakiistassa parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.