Herättääkin kummastusta, miksi YLE ei uskalla kertoa lähdettään, jos lähde on valmis kuitenkin tulemaan julkisuuteen oikeudessa.
Ohjelman tehnyt toimittaja Ari Korvola voisi pelastaa nahkansa, jos hän tuo heti alkuunsa julki todistajan nimen.

Suuret rakennusliikkeet ovat jo ilmoittaneet, että niillä ei mitään tietoa mahdollisesta ilmaistoimituksesta Vanhasen omakotitalon rakentamiseen. Myös pääministeri Matti Vanhnen on kiistänyt saaneensa ilmaiseksi tavaraa rakennusliikkeiltä.

YLE kertoi 28.9.09 Silminnäkijä-ohjelmassa Matin talot
Nuorisosäätiön toiminnasta. Ohjelmaan tietoja antaneen lähteen mukaan Nuorisosäätiölle rakennusurakointia tehnyt rakennusliike on maksanut Matti Vanhasen omaan taloprojektiin kuuluneen rakennusmateriaalilaskun.

Matti Vanhanen pyysi asiassa lisäselvitystä YLEltä järjestämässään
tiedotustilaisuudessa. “Toteamme, että ohjelmassa kerrottu on peräisin luotettavasta lähteestä. Koska tieto on annettu käyttöömme lähdesuojaan vedoten, emme paljasta tiedon antajaa. Lähde on antanut kirjallisen sitoumuksen, että hän voi antaa asiasta tarvittaessa valaehtoisen todistuksen oikeudessa”, Richt toteaa.

“Ohjelmaa on tehty pitkän aikaa. Kaikki haastattelut oli tehty jo ennen kuin tieto Nuorisosäätiön vaalirahoituksesta tuli julkisuuteen. Ohjelma ei keskittynyt vaalirahoitukseen, vaan avasi laajemmin mekanismia, jolla Nuorisosäätiö on kasvanut merkittäväksi toimijaksi vuokra-asuntomarkkinoilla.”

“Olemme kertoneet kaiken olennaisen asiaan liittyvän itse ohjelmassa. Koska Keskusrikospoliisi on käynnistänyt asiassa selvityksen, ei toimituksella ole asiaan mitään lisättävää.”