-Budjettirahoitus on oikeudenmukainen kaikille. Pienituloisimmat eivät silloin joudu maksamaan Yleisradion palveluista euroakaan ja yrittäjien maksettavaksi tuleva osuus määräytyisi veronmaksukyvyn mukaan, Jarkko Wuorinen sanoi puhuessaan Korsnäsissä keskiviikkona.

Kansanedustaja Mika Lintilän työryhmän esityksen mukaan 42 000 yritystä joutuisi maksamaan mediamaksua 525 euroa vuodessa. Lisäksi, yrittäjäperheen maksettavaksi tulisi kotitalouksilta perittävä 175 euron mediamaksu, joten esimerkiksi moni kuorma-autoyrittäjä joutuisi maksamaan Yleisradion palveluista 700 euroa vuodessa. Autoradion kuuntelulle tulisi kova hinta.

Suomen Yrittäjien mielestä Yleisradion rahoittaminen suoraan valtion budjetista toisi Yleisradion toimintaan myös ryhdikkyyttä.

-Budjettirahoitteisen Yleisradion toiminta lähestyisi normaalia
yritystoimintaa, jolloin kustannuksia tarkasteltaisiin vuosittain. Valtion yhtiöistä uutta suuntaa etsii esimerkiksi Finnair, miksei tähän joukkoon voisi liittyä myös Yleisradio, Wuorinen kysyy.

Julkisen palvelun laajuuteen on myös syytä puuttua. Rahoituspäätöstä tehtäessä on määriteltävä uudelleen Yleisradion julkisen palvelun velvoitteet. Uutistoiminta on tärkein Yleisradion luotettavuuden mittari, jolloin uutistoiminnan monipuolisuus on taattava kaikissa olosuhteissa. Tämä tarkoittaa myös alueellisen ja ruotsinkielisen uutistoiminnan toiminnan varmistamista.

Valvontaan ja ohjaukseen pitää kuitenkin panostaa nykyistä enemmän. Työryhmän mielestä Yleisradion hallintoneuvosto olisi oikea elin valvomaan, miten Yleisradio selviää julkisen palvelun tehtävästään, julkisen palvelun ohjauksesta ja saamastaan rahoituksesta.

-Yleisradion tarvitsee monipuolisemman valvovan elimen, mitä kansanedustaja Mika Lintilän työryhmä esittää. Yleisradiota valvomaan pitäisi nimittää riippumaton valvova ja ohjaava elin, Yle-neuvosto, jonka eduskunta nimittäisi. Yle-neuvostossa voisi olla edustus kansanedustuslaitoksella, keskeisillä etujärjestöillä ja media-alan asiantuntijoilla, Wuorinen määrittelee.

Riippumaton Yle-neuvosto voisi turvata Yleisradion tarpeellisen ohjauksen ja valvonnan huomattavasti paremmin kuin perinteinen hallintoneuvosto.