Ruotsiin rekisteröity nettiautokauppias oli poliisin mukaan tehnyt “jonkin verran myös rehellistä kauppaa”. Sen hyväuskoiset ostajat maksoivat nettikuvaston perusteella tuhansia euroja autosta ja jäivät odottamaan toimitusta. Monet pettyivät. Syöpälapsena esiintynyt keräyshuijari sai puolestaan aikaan oikein kansainvälisen mediakohun.

Netti on houkutteleva kanava huijata herkkäuskoisia. Verkko ei tunne rajoja ja nopeimmin näille uusille markkinoille löytävät tietysti liukkaimmat huijarit. Kiinnijäämisen mahdollisuus tuntuu pieneltä, kun aina voi piiloutua kansainväliseen palvelinviidakkoon.

Suomessa pankit loivat jo vuosia sitten kuluttajille käsityksen turvallisesta asioinnista ja maksamisesta netissä. Nyt yhdeksän kymmenestä hoitaa pankkiasiansa verkossa. Suomalaiset pienyrittäjät puolestaan ovat vuosikymmenet totuttaneet asiakkaansa luottamaan kauppiaan sanaan. Se pidetään mitä luvataan. Näin ei ole kuitenkaan kaikkialla.

Tulevaisuus on varmasti sähköinen ja verkkoliiketoiminta jatkaa kasvuaan. Sopranon vuosittaisen verkkokauppatutkimuksen mukaan vain joka kuudes yrittäjä ei aio lainkaan aloittaa liiketoimintaa verkossa. Verkkokaupan kovasti kasvaessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä viisaiden vanhempien varoitukset. Jos tavaraa tarjotaan liian halvalla, niin asiassa saattaa olla jotain hämärää. Verkossa on helppo surffata ostamaan myös kansainvälisiltä sivustoilta. Niistä ostaessa on hyvä tiedostaa, että kuluttajansuoja on eri maissa hyvin eritasoinen. Mahdollisten takuuasioiden hoitaminen saattaa myös olla työlästä.

Globaalin verkon valvonta on mahdottomuus viranomaisille. Ainoastaan yhteisöllinen valvonta voi toimia. Onkin tärkeää, että jokainen netin käyttäjä reagoi epäilyttäviin liiketapoihin. Niistä on hyvä ilmoittaa viranomaisille tai ainakin kertoa epäilyistään omassa verkkoyhteisössään. Vain kiinnijäämisen sosiaalinen paine pitää huijarit pois verkosta.

Liikenne- ja viestintäministeriö on yhdessä alan johtavien yritysten kanssa käynnistänyt elvytysohjelman sähköisen liiketoiminnan ja asioinnin edistämiseksi. Ohjelman ensimmäinen tavoite on osoittaa, että sähköisen liiketoiminnan aloittaminen tuottaa konkreettisia hyötyjä heti ja jatkuvasti. Näin varmistamme Suomen kilpailukyvyn, kun talous taas alkaa elpyä.