Kakkosijalle ajankohtaisuudessa nousee TV ja kolmannelle sijalle sanomalehdet. Yllättäen radio, jota pidetään nopeana tiedonvälittäjänä, jää vasta sijalle neljä.

Hyödyllisyydessä netti on myös ykkössijalla. Sanomalehdet ovat kakkosena ja televisio kolmantena.

Alle 35-vuotitaat pitävät nettiä ajankohtaisimpana ja hyödyllisimpänä tiedotuskanavana
Alle 35-vuotitaat pitävät nettiä ajankohtaisimpana ja hyödyllisimpänä tiedotuskanavana

Ssanomalehtiä pidetään luotettavimpana mediana verrattuna muihin tiedotusvälineisiin. Kun 70 prosenttia suomalaisista liittää sanomalehtiin ominaisuuden luotettava, alle 35-vuotiailla vastaava lukema on 78 prosenttia.

Nuorista luotettavuuden liittää televisioon 46 prosenttia, radioon 38 prosenttia, aikakauslehtiin 23 prosenttia, internetiin 18 prosenttia ja ilmaisjakelulehtiin yhdeksän prosenttia.

Nuoret pitävät sanomalehtiä myös uskottavina enemmän kuin suomalaiset keskimäärin. Suomalaisista 70 prosenttia liittää sanomalehtiin ominaisuuden uskottava, alle 35-vuotiaista näin tekee 80 prosenttia. Toiseksi eniten nuoret luottavat televisioon (39 %).

Kolme neljästä alle 35-vuotiaasta pitää sanomalehtiä turvallisina ja vastuullisina. Muiden viestimien arvot jäävät tästä alle puoleen. Lähes kuusi kymmenestä nuoresta pitää sanomalehtiä älykkäinä.

Nuoret toivovat sanomalehdiltä vieläkin enemmän apua asioiden ja ilmiöiden taustojen ymmärtämiseen sekä palveluapua arjessa. Myös edistyksellisyyttä kaivataan enemmän.

Nuoret lukevat sekä painettuja että verkossa ilmestyviä sanomalehtiä. Verkkolehtien lukemisessa on tapahtunut selvää kasvua kuluneen vuoden aikana. Kun kaikista lukijoista viisi prosenttia lukee pelkästään verkkolehtiä, niin 15–34-vuotiaissa lukijoissa tämä osuus on noussut viime vuoden neljästä prosentista jo yhdeksään prosenttiin. Valtaosa nuorista lukee kuitenkin itselleen tärkeintä sanomalehteä pääasiassa painettuna tai yhdessä sen verkkopalvelun kanssa.

<>Nuorten painetun sanomalehden lukeminen on vähentynyt vain hieman viime vuosina, mutta verkkolehtien lukeminen on lisääntynyt selvästi. Seurannasta voi jo ainakin varovaisesti tulkita, että sanomalehdet ovat saaneet kehittyneiden verkkopalveluidensa kautta lisää aivan uusia lukijoita erityisesti nuorista. Tämän lisäksi lukijasuhteet ovat tiivistyneet painetun ja verkon palvelukokonaisuudella kaikissa ikäryhmissä, toteaa Sanomalehtien Liiton kuluttaja ja mediamarkkinoinnin johtaja Sirpa Kirjonen.

Tulokset ilmenevät Medioiden mielikuvat 2009 -tutkimuksesta. TNS Gallup Oy Media haastatteli Sanomalehtien Liiton toimeksiannosta runsasta 1000:ta suomalaista maaliskuun lopussa 2009. Tutkimus toteutettiin toista kertaa. Alle 35-vuotiaita vastaajamäärässä oli 295.