New York Postia ja useita muita johtavia sanomalehtiä kustantava News Corporation uhkaa maksullistaa verkkolehtensä seuraavan 12 kuukauden aikana. Yhtiö on tehnyt jättitappiot alkuvuonna. Hanketta pidetään yhtiön pääjohtaja Rupert Murdochin uhkarohkeana hätäratkaisuna.

News Corporation on ajautunut syvään kriisiin nettilehtien kannattamattomuuden vuoksi ja paperilehtien romahtamisen seurauksena. Murdoch sanoo, että “aiomme veloittaa uutissivustojen lukemisesta. The Wall Street Journal eli WSJ on maailman menestynein maksullinen uutissivusto ja käytämme tuloksekkaita kokemuksiamme siitä rahastaaksemme kaikesta sisällöstämme netissä”.

Yhtiö on palkannut uuden digijohtajan, jonka tehtävänä on rakentaa malli, kuinka printistä siirrytään digitaaliseen tuloksentekoon.

Murdoch on ilmoittanut, että yhtiö puuttuu jatkossa rankalla kädellä tekijänoikeusrikkomuksiin. Yhtiö ei anna muiden julkaista sen aineistoa ilman maksua. Tätä viittausta pidetään uhkauksena Googlen hakukonetta kohtaan.

Kommentti: Lukijat kaikkoavat

Murdochin suunnitelma voi johtaa pahimmillaan koko yhtiön kaatumiseen, koska yleinen suuntaus on uutisten ilmaiseen julkistamiseen. Murdoch pelaa nyt upporikasta ja rutiköyhää, kun muuta keinoa ei juuri enää ole.

Yhtiön tappiot ovat suuret ja moni lehti, mm. Boston Globe on kaatumispisteessä.

Useat uutistoimistot, mm. UPI, Reuters ja BBC ovat avanneet uutistuotantonsa ilmaiseksi kaikkien luettavaksi nettisivuillaan ja samaan aikaan myyvät fiidejään lukuisille sivustoille, joilla ei ole printtiä.

Muun muassa Yahoo julkaisee uutistoimisto AP:n uutistuotantoa ilmaiseksi sivuillaan, mikä on News Corporationille kohtalokasta. Kansa voi lukea Yahoosta saman ilmaiseksi, mistä se NYP:ssä joutuisi maksamaan.

Mitään niin erilaista New York Post ei tarjoa, että suuren kansanjoukot lähtisivät maksamaan lisää, että saavat lukea sen juttuja. Ehkä pieni eliitti korkeintaan haluaa maksaa jotain joistain erikoisartikkeleista.

Kokemuksien mukaan lukijat kaikkoavat, kun nettilehti muuttuu maksulliseksi. Jos lukijoita ei tule, niin pannaat pillit pussiin. Ehkä Murdoch ajattelee, että nollatuloksen saa tekemättä mitään.

Lue asiantuntijoiden epäileviä kommentteja