Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) vahvistaa, että Yleisradion
TV-luvan korvaavan mediamaksun valmistelu on edennyt lakipykälien tekoon. Hän kannattaa lain säätämistä parlamentaarisen työryhmän esityksen mukaisesti.

Uuden lain mukaan jokainen asuntokunta joutuu maksamaan 175 euron mediamaksun, vaikka ei katsoisikaan televisiota. Yli 400.000 euron liikevaihdon yrityksiltä maksu on kolminkertainen.

Viestintäministeri Suvi Lindén nostaa nyt pöydälle Yleisradion hallintoneuvoston kohtalon. Hän miettii sen lakkauttamista.

“Haen toimivampaa tapaa, jolla Ylen valvonta järjestetään uudelleen. Pohdittavana on myös, tulisiko hallintoneuvoston tilalle kokonaan ulkopuolinen toimija”, Lindén sanoo Kalevalle.

Yleisradio on eduskunnan alainen laitos, ja sen hallintoneuvosto koostuu kansanedustajista. “Nyt hallintoneuvosto on poliittisena toimijana mukana”, Lindén toteaa.

“Hallintoneuvoston tehtävää tulee pohtia. Sen pitää voida olla myös eri mieltä Ylen hallituksen ja operatiivisen johdon kanssa. Tällä hetkellä näin ei välttämättä ole. Oleellinen kysymys on, voiko Ylen oma hallintoelin olla riippumaton Ylestä”, Lindén sanoo.

Lisäksi Lindén kutsuu elokuussa viestinnän keskeisiä vaikuttajia keskustelemaan joukkoviestintäkentän moniarvoisuudesta ja arvioimaan, mitä se on 5-10 vuoden kuluttua.

“Kaupallisten mediatalojen tilanne on digitalisoitumisen ja taantuman myötä heikentynyt. Kukaan ei ole vielä varsinaisesti kuralla, mutta ongelmat eivät katoa taantuman mentyä ohi.”

Lue Kalevan juttu