Kokeiluvaiheessaan oleva mobiilitv etenee verkkaisesti. Uusin koekäyttäjille suunnattu kysely osoittaa, että palvelu kiinnostaa ja kuluttaja on valmis maksamaan mobiilitv:stä viisi euroa kuukaudessa.

MobiiliTV:n käyttäjäkyselystä on saatu ensimmäiset väliaikatiedot. Käyttäjäkysely käynnistyi toukokuussa ja se kestää heinäkuun loppuun saakka. Kysely tukee Liikenne- ja viestintäministeriön asettaman työryhmän selvitystä, jossa arvioidaan mobiilitelevision kehitysmahdollisuuksia ja sen on määrä saada työnsä valmiiksi heinäkuun 2009 loppuun mennessä.

Tähän mennessä Internetissä osoitteessa www.mobiilitv.fi olevaan kyselyyn on vastannut 564 henkilöä, joista 15 % käyttää MobiiliTV:tä. Vastaajista 89 % on miehiä. Vastaajista suurin osa eli 40 % kuuluu ikäryhmään 31-40-vuotiaat. Seuraavaksi suurin vastaajaryhmä on 18-30-vuotiaat, joita on vastaajista 26 %. 41-50-vuotiaita vastaajista on 22 %.

Tähän mennessä vastaajat ovat antaneet MobiiliTV-palveluille kouluarvosana-asteikolla kahdeksan. Alustavien tietojen mukaan ihmiset ovat näinäkin aikoina valmiita maksamaan MobiiliTV-palveluista, jotka tuottavat iloa tai hyötyä kalliimpien ostosten sijaan. Kyselyyn vastanneet ovat keskimäärin valmiita maksamaan MobiiliTV-palveluista yleisimmin noin viisi euroa kuukaudessa. Maksutavoista eniten kannatusta on saanut maksu puhelinlaskun yhteydessä ja toiseksi eniten erillinen kiinteä kuukausimaksu.

Henkilöistä, jotka eivät vielä omista MobiiliTV-päätelaitetta, on 67 % vastaajista kiinnostunut MobiiliTV-palveluista ja katsomaan muun muassa tv-lähetyksiä sen kautta. Näistä 37 % on valmis hankkimaan uuden kännykän, jotta voi vastaanottaa MobiiliTV-palveluita.

”Kysely on nyt puolessa välissä ja vastanneiden määrä on ilahduttavan suuri ja alustavat tulokset rohkaisevia. Kaiken kaikkiaan tv:n katselu on lisääntynyt viime vuonna 11 minuuttia ja se kasvaa edelleen kaikissa ikäryhmissä. Vastaava kehitys on nähtävissä myös muualla Euroopassa”, toteaa liiketoimintajohtaja Marianne Hynninen Digitasta.

Yli kaksi miljoonaa suomalaista voi jo katsoa MobiiliTV-lähetyksiä. Verkko kattaa pääkaupunkiseudun kehyskuntineen sekä laajasti Tampereen, Oulun sekä Turun ja Salon seudun. Suurista kauppakeskuksistakin esimerkiksi Vantaan Jumbossa, Espoon Sellossa sekä Ideparkissa on toimiva mobiili-tv-verkko.

Tällä hetkellä MobiiliTV:ssä näkyvät maksutta Ylen televisiokanavista YLE TV1:n ja YLE TV2:n kotimaiset sisällöt sekä radiokanavista kuuluvat YleX ja YLE Radio 1 toistaiseksi heinäkuun 2009 loppuun saakka. Lisäksi siellä näkyvät maksutta kaksi tv-kanavaa eli MTV3 ja The Voice sekä kolme kuvaradiokanavaa – Iskelmä, Radio Nova ja The Voice.

MobiiliTV:tä voi katsoa DVB-H-vastaanottoon soveltuvilla päätelaitteilla. Tällä hetkellä mobiili-tv-lähetyksiä voi vastaanottaa muun muassa Nokian N77- ja N96-matkapuhelimilla sekä Nokian SU-33W-lisälaitteen avulla myös N85-, N79-, E75- ja N73-matkapuhelimilla.

DVB-H-teknologialla (Digital Video Broadcasting Handheld) toteutettavasta maanpäällisestä lähetysverkosta ja verkon kanavien hallinnoinnista vastaa verkko-operaattori Digita.