Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK on jakanut VIETERI-tuen. Tukimuoto on tarkoitettu uudentyyppisille teoksille, tuoreiden lähestymistapojen kehittämiseen sekä uudenlaisten tekniikoiden tai toimintamallien kokeilemiseen. Tuettujen tuotantojen joukossa oleva FAST TRACK uudistaa elokuvateon
prosessia.

FAST TRACK työryhmän jäsenet, tuottaja Outi Rousu, ohjaaja Saara Cantell ja kuvaaja Marita Hällfors, tutkivat konseptillaan yhden kuvan kerronnallisia ulottuvuuksia.

Elokuva rakennetaan noin kymmenestä kohtauksesta, joista
kukin on yhtä ja samaa kuvaa, ilman leikkauksia. “Menetelmä vaatii ennakkosuunnittelulta erittäin paljon, mutta keventää huomattavasti jälkituotantovaihetta ja luo samalla uutta tuotantokulttuuria”, tuotantoneuvoja Pia Andell kertoo.

VIETERI-tukea myönnettiin yhteensä 90 450 euroa. Hakemuksia tuli 13 kappaletta, joista myönteisen tukipäätöksen sai 9 hakijaa.

VIETERI-tuki on uusi tukimuoto. Se on auki kaikenlaisille av-tuotannoille, myös pitkille elokuville ja sarjamaisille hankkeille. AVEK tukee VIETERIllä hankkeita, joiden kehittelyssä jotakin osa-aluetta – toimintamallia, sovellusta, konseptia tai metodia – tehdään uudella tavalla, elokuvan perinteisestä tuotantoprosessista poiketen.

AVEKin tuotantoneuvojien Pia Andellin ja Heidi Tikan mukaan VIETERI-tuki antaa mahdollisuuden kokeilla uusia toimintamuotoja paineettomasti, vähentäen riskiä pakollisesta onnistumisesta. Se myös avaa oven uudenlaisilletyöryhmä- tai työparimuodostelmille.

Tukea sai myös Mediakulttuuriyhdistys m-cultin hanke monikulttuuristen uutisten ja lapsille suunnatun draamaohjelman pilotointiin.Kehittämisen kohteena on yhteisöllinen tuotantomalli, jossa sovelletaan moninäkökulmaisen journalismin ja draamapedagogiikan menetelmiä. Pilotit esitetään M2HZ-kaupunkitelevisiokanavalla.

VIETERI-tuen hakemuksia tuli tänä keväänä selvästi viime vuotta vähemmän. AVEKin tuotantoneuvojat ovat hieman pettyneitä tilanteeseen. “Tukimuotoa ei ole vielä ehkä aivan löydetty. Hyvin perusteltuja hakemuksia on yllättävän, jopa harmittavan vähän”, Andell toteaa. VIETERI-tukea jaettiin ensimmäisen
kerran vuonna 2007, silloin vielä kehittelytuen nimellä.