Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli tänä vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin, yhteensä 225. Kilpailun kolmesta kategoriasta nimettiin 11.2.2009 kustakin kolme voittajaehdokasta, joiden joukosta palkintolautakunta on tehnyt lopulliset valinnat palkintojen saajiksi.

Palkintolautakunnan perustelut:

Vuonna 2008 Kiinassa oli useita suuria uutistapahtumia kuten Sichuanin maanjäristys, Tiibetin levottomuudet ja Pekingin olympialaiset. YLEn ja MTV3:n Kiinan kirjeenvaihtajat Katri Makkonen ja Petri Saraste raportoivat niistä suomalaisille vaikeissakin olosuhteissa monipuolisesti ja persoonallisesti. He kertoivat raporteissaan ansiokkaasti myös Kiinan ihmisoikeustilanteesta sekä tavallisten kiinalaisten arjesta ja elämäntavasta. Kauppalehden kolumneissaan Petri Saraste on nostanut säännöllisesti esiin myös sananvapauteen liittyviä näkökulmia.

Vuoden journalisti -palkinnon saajaksi olivat voittajien lisäksi ehdolla Staffan Bruun Hufvudstadsbladetista ja Pekka Lähteenmäki Talouselämästä.

Vuoden journalistinen teko

Vuoden journalistisesta teosta palkittiin Salla Vuorikoski ja Jussi Eronen MTV3:n45 minuuttia -ohjelman WinCapita-uutisoinnista.

Palkintolautakunnan perustelut:

Salla Vuorikoski ja Jussi Eronen paljastivat sijoitusklubina esiintyneen WinCapitan todellisen luonteen suuren luokan pyramidihuijauksena. Valuuttakaupalla rikastumista luvannut WinCapita ehti kerätä lähes sata miljoonaa euroa tuhansilta ihmisiltä. Huijauksen arvioidaan olevan Suomen historian suurin talousrikos. Tapauksen kokonaiskuva on paljastunut vähitellen ja sinnikkäästi tapausta tutkineet Vuorikoski ja Eronen ovat useilla jutuillaan olleet uutisoinnin kärjessä koko prosessin aikana.

Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat voittajien lisäksi ehdolla Kirsi Skönin, Vaalirahoitus-uutinen YLEn A-Studiossa ja Paula Takalan Kauhajoki-uutisoinnin johtaminen Ilkassa.

Vuoden juttu

Vuoden jutuksi valittiin freelancer Minna Lindgrenin “Isän kuolema” Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä.

Palkintolautakunnan perustelut:
”Isän kuolema” on koruton ja hyvin kirjoitettu tarina puolustuskyvyttömän vanhuksen viimeisestä yrityksestä taistella ihmisarvonsa puolesta ja kuolla rauhassa. Se on myös ajatuksia herättävä kannanotto saattohoidossa olevien asemaan 2000-luvun Suomessa. Minna Lindgren kertoo pakahduttavasti siitä, mitä tapahtuu kun oma isä joutuu viime hetkinään byrokratian, säädösten ja joustamattomuuden verkkoon.

Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla Martti Backman, YLEn

MOT-ohjelman jutulla “Itämeren väärä diagnoosi” ja Teppo Sillantaus, Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen jutulla “Toisessa maailmassa”.

Suuren Journalistipalkinnon palkintolautakunnan kokoonpano

Matti Apunen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti

Atte Jääskeläinen, vastaava päätoimittaja, YLE Uutiset

Vesa-Pekka Koljonen, vastaava päätoimittaja (eläkkeellä), Ilta-Sanomat, kolumnisti

Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, mediatutkija, Helsingin yliopisto

Pekka Seppänen, päätoimittaja, Talouselämä, journalismista vastaava johtaja,

Talentum Oyj

Virpi Suutari, dokumenttiohjaaja

Marjaana Toiminen, toimitusjohtaja, Bonnier Publications Oy

Jari Tourunen, vastaava päätoimittaja, Savon Sanomat

Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja,

MTV:n Uutis- ja ajankohtaistoimitus

Ehdotuksia käsitellessään palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistuneet oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.