Urheilijat ovat ammattimiehiä ja – naisia ja ovat siksi palkkansa ansainneet. Suomessa totuttiin silti pitkään siihen, että kaikki urheilijat ovat uutistyyppisissä haastatteluissa kaikkien medioiden käytettävissä – maksutta.

Kari Mänty kirjoittaa blogissaan, että tilanne on muuttumaan päin. Urheilijoiden taustalla on sellaisiakin agentteja, jotka rajoittavat asiakkaidensa esiintymisiä ja ohjaavat heitä tekemään mediatalojen kanssa sopimuksia, joiden mukaan kaikista haastatteluista, joita ei tehdä agentin hyväksymissä tilaisuuksissa, pitää saada korvaus.

Tiukimmin ovat sopimuksiinsa linnoittautuneet kaikkein kaupallisimman lajin eli Formula-1:n liepeillä työskentelevät. Se kävi viimeistään ilmi, kun YLE Urheilu yritti tiistaina saada kommentteja Formula-1:n sääntöuudistuksiin.

“Kokemukset menneeltä talvikaudelta osoittivat, ettei äkkihaastattelujen tekeminen ole vaivatonta aina perinteisissä suomalaislajeissakaan. Janne Ahonen joutui Rukalla kiusalliseen välikäteen, kun toimittajamme halusi haastatella uransa lopettanutta mäkikotkaa hänen tunnelmistaan mäkikisan katselijana.”

“Haastattelua ei silloin tehty. Jannea kahlitsivat toisen kanavan kanssa sorvatut esiintymissopimukset, joita sopimuskumppanit tulkitsivat siinä vaiheessa ahtaasti. Tilanne lientyi talven mittaan, joten suhtaudumme toiveikkaasti ensi kauteen, kun Janne palaa hyppypuvun räätälöinnistä puvun käyttäjäksi!”

Agenttien toivoisi löytävän muidenkin yhtiöiden kanssa tehtäviin sopimuksiin sellaiset pykälät, jotka eivät rajoita urheilijoiden normaalia kanssakäymistä muun maailman kanssa, Kari Mänty vaatii.

Lue Kari Männyn kirjoitus