Mikael Pentikäinen oli syvästi huolissaan, kun valtion hallitsemana mediayrityksenä YLE kilpailee väärin keinoin yksityisten mediatalojen kanssa. Hänen mielestään YLEn pitää pysyä omissa kanavissaan tiedonjakamisessa. Pentikäisen mukaan muut internet-sivut kuin YLE eivät saisi välittää YLEn sisältöä.

Jungner perusteli toimintaa toteamalla, että varsinkin nuorissa on paljon sellaisia, jotka eivät omista televisiovastaanotinta. Sen vuoksi tiedon levittäminen myös netin kautta on suorastaan Yleisradion velvollisuus koko kansan mediana. Yleisradio käyttää nyt vuositasolla kymmenen miljoonaa euroa Internetin kautta tehtävään viestintään, joten panostuksesta halutaan ottaa kaikki mahdollinen hyöty.

Pentikäisen huolen ymmärtää, koska Sanoman monopoliasema luonnollisesti murenee, kun Yleisradion tekemiä uutisia ja tietoja välitetään vapaasti kaikille suomalaisille ohi Sanoman kassan. Pelkkä rahanahneus ei kuitenkaan oikeuta Sanomaa vaatimaan YLEä piilottamaan kansan varoilla tuotettuja tietoja kansalta, kuten Jungner järkevästi totesi.

Pentikäinen pystyi vastaavasti horjuttamaan Jungnerin sosiaalista viestintästrategiaa korostamalla Yleisradion poliittisen kontrollin osuutta. YLE on tiukasti tasavallan hallituksen näpeissä. Sen vuoksi Suomessa tarvitaan yksityisiä mediayhtiöitä tuomaan vaihtoehtoja. Hän puolusti erityisesti STT:n roolia riippumattomana uutistoimistona, ja totesi oikein, että Yleisradion varassa uutistarjonta ei voi olla riippumatonta.

Jungner jäi lisäksi kiinni varsin epämiellyttävästä vasemmistohenkisestä yritysvastaisuudesta, kun hän syytti Helsingin Sanomia makkaranmyyjien maksamaksi tiedotusvälineeksi. Vaikka Jungner oli nokkelampi väittelijä, jäi kokonaisuudesta ilman netti-erimielisyyttä sellainen kuva, että “onneksi meillä on vapaa ja riippumaton media”. Kyllä minä ainakin vielä haluan makkaraa syödä ja lukea missä on paras hinta-laatu-suhde. Jos eläisimme täysin Jungnerin poliittisen propagandan muovaamassa Suomessa, olisimme kohta kokonaan ahdasmielinen kontrollitalous, mistä nykyisinkin on jo ihan liikaa näyttöjä. Varsinkin radiouutiset ovat kuin SAK:n ja SDP:n toimitsijoiden tekemiä.

Yleisradion ”Napit vastakkain”-väittely on hyvä ohjelma ja tuollaisia älykkäitä mediaveijareita on mukava kuunnella.

Kuuntele radioväittely