Digitaalisen markkinointiviestinnän näkymät ovat verrattain hyvät. Myös alan toimistot arvioivat, että varsinkaan kuluttajamarkkinoinnissa taantuma ei taida juurikaan tuntua. Uskoakseni monet Internet-pohjaiset markkinointiviestinnän keinot ja kanavat saavat suorastaan lisää vauhtia, kun yritykset etsivät kustannustehokkaita ja kansan suosimia markkinointikanavia.

Markkinataloudessa yritysten mainostamisen ja myynninedistämisen tarve ei katoa mihinkään, vaikka talouden kasvu hidastuukin. Tuotteet ja palvelut eivät mene kaupaksi ellei niitä mainosta ja myy. Mainostajat tekevät kuitenkin rationaalisia valintoja, mihin rahat kannattaa kohdentaa, jotta hyöty on maksimaalinen.

Viestinnän keskusliiton puheenjohtaja, Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne moitiskelee yrityksiä haluttomuudesta mainostaa silloin kun tarve on suurin eli laman kynnyksellä. Hän on tavallaan oikeassa. Kun on huonot ajat, silloin kannattaa eniten mainostaa, koska näin voi saada edullisesti uusia asiakkaita ja kasvattaa markkinaosuuttaan. Viisaat yrittäjät näin toimivatkin.

Kun vanha ja toimimaton printtimedia ei enää tuo tarpeeksi tuloksia, mainostajat luopuvat ilman muuta siitä ensimmäisenä. Nykyinen mediamurros nopeutuu, koska lama vie printiltä mainostulot luultua nopeammin. Tämä osoittaa vain, että sellainen, joka on vanhaa ja heikkoa, joutaakin loppua ja uusi, terve aines kasvaa tilalle. Näin käy muussakin markkinataloudessa silloin kun se saa toimia vapaasti ja terveesti.

Sellaiset meditalot, joilla on tarpeeksi varallisuutta elää murroksen yli ja kykyä uusiutua nopeasti, tulevat olemaan lähivuosina vahvoja pelaajia. Myös sellaiset markkinointikanavat, jotka tarjovat uusia, tuottavia ratkaisuja, valtaavat tilaa. Markkinat jaetaan nyt uusiksi. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että jotkut perinteiset media- ja markkinointialan toimijat uupuvat, jolloin uudet osaajat saavat oman mahdollisuutensa.

Suomessa markkinoiden muutos tulee olemaan rajumpi kuin monissa länsimaissa, joissa printtilehdillä on paljon heikompi asema kuin Suomessa. Lisäksi missään muussa maassa ei ole yhden mediatalon suvereenia monopolia kuten Suomessa Sanoma-talolla. Kiintoisa kysymys onkin, miten paperiin nojaavat isot talot, Alma Media ja Sanoma, kykenevät elämään raskaan painopuolen kuormansa kanssa tulojen hyytyessä.

Esimerkiksi maailman suurimpiin lukeutuva amerikkalainen News Corporation on laajentunut tehokkaammin monille muille mediasektoreille, eikä taantuma tule sitä kovin kaltoin kohtelemaan. Pohjoismaissa Bonnier taitaa olla kisan voittaja, koska siellä on yrittäjyyttä ja muutosvalmiutta sittenkin enemmän kuin useissa muissa alan firmoissa. Bonnier etsii aktiivisesti uusia markkinoita ja uudistaa mediavalikoimaansa joustavasti.