Kai Telanne totesi Viestinnän Keskusliiton syyskokouksessa Helsingissä, että Suomen taloudellinen tilanne on hankala ja näkyvyys huono. Viestintäala on yhtä riippuvainen kuin kaikki muutkin kotimarkkinatoimialat siitä, että kotimainen kulutuskysyntä pysyy korkealla tasolla.

”Tehdyt palkkaratkaisut, aleneva inflaatio sekä vuodenvaihteen veroalennukset vahvistavat kotitalouksien ostovoimaa. Kulutuksen ylläpitämiseksi yritysten puolelta tarvitaan aktiivista markkinointia ja sitä tukevaa mainontaa. Nyt jos koskaan tarvitaan mainosinvestointeja kulutuksen ylläpitämiseksi”, Telanne painotti.

Hän huomautti, että jos markkinointiaktiviteeteistä ruvetaan säästämään ja mainontaa vähentämään, niin silloin kuluttajien aktiviteetit varmasti vähenevät.

”Äkkiä ei muistu mieleen toista tilannetta, jolloin mainonnan merkitys koko kansantalouden kehityksen kannalta olisi ollut suurempi kuin juuri nyt. Tämän viestin saattaminen mainostajille ei ole tärkeä vain oman toimialamme taloudellisen kehityksen kannalta. Se on suorastaan isänmaallinen velvollisuus.”

Telanne kritisoi julkisen vallan viime aikojen toimenpiteitä, joilla jatkuvasti yritetään rajoittaa ja vaikeuttaa mainontaa.

”Näyttää siltä, että kaikki yhteiskunnalliset ongelmat halutaan ratkaista rajoittamalla mainontaa: peliriippuvuutta, ylipainoa, hiilidioksidipäästöjä jne. Joskus – ehkäpä juuri nyt on – on aloitettava keskustelu myös niistä yhteiskunnallisista haitoista, jotka johtuvat mainonnan rajoittamisesta. Sellaisia ovat esimerkiksi vähenevä taloudellinen kilpailu ja siitä johtuvat korkeammat hinnat. Mainontahan on elimellinen osa markkinataloutta. Ilman tietoa kuluttajat eivät pysty tekemään valintoja.”

Telanne muistutti, että ilman mainontaa ei ole medioita. ”Mainonta tuottaa tärkeän yhteiskunnallisen lisäarvon mediasisällön muodossa. Mainonta kun on medioiden tärkein tulonlähde.”