TVkaista Oy:n tietoon on tullut Kopiosto ry:n esitys, jossa ehdotetaan vapaasti vastaanotettavien kanavien IPTV-jakelun osalta kaapelitariffin soveltamista. Vapaasti vastaanotettavat tv-kanavat ovat YLE TV1, TV2, FST, Teeman, MTV3, Sub, Nelonen, Jim, Urheilukanava ja The Voice. Kopiosto ry:n ehdotuksessa ei ole esitetty, että tariffia sovellettaisiin samalla lailla muihin jakelutapoihin kun laajakaistayhteyksien kautta tapahtuvaan tv-jakeluun.

Tariffi tarkoittaisi ensi vuonna 16,33 euron maksua per tilaaja. Vuonna 2010 maksu kaksinkertaistuisi ja vuonna 2011 maksu kolminkertaistuisi. Vuoden 2011 maksu olisi vähintään 49 euroa per tilaaja, edellyttäen että Kopiosto ry:n vuosien 2010 ja 2011 tariffikorotukset nosta maksua vielä korkeammaksi.

”Kopioston esitys on syrjivä, innovaatiovastainen ja kaikkea muuta kun teknologianeutraali”, toteaa TVkaistan toimitusjohtaja Fredrik Husberg. ”Esitys suosii vakiintuneita toimijoita, jotka käyttävät perinteistä tv-lähetystekniikkaa, uusien toimijoiden kustannuksella.”

TVkaista Oy kokee merkittävänä uhkakuvana nk. laajakaistaveroissa sen, että veroa aletaan soveltaa kaikkiin laajakaistaliittymiin, vain sen takia, että on teknisesti mahdollista vastaanottaa tv-lähetyksiä millä tahansa laajakaistaliittymällä.

Viestintäviraston tilastojen mukaan Suomessa oli 30.6.2008 1,9 miljoonaa laajakaistaliittymää. Mikäli Kopiosto ry:n esittämä tariffi tulisi jokaisen laajakaistaliittymän tilaajan maksettavaksi, kertyisi maksuja vuonna 2011 arviolta noin 100 miljoonaa euroa. Summa vastaa noin neljä kertaa Kopiosto ry:n vuoden 2007 korvaustuottoja.

TVkaista Oy kehottaa kaikkia kansalaisia ilmoittamaan kantansa laajakaistaveroihin asiaa valmisteleville tahoille. Esitys on Kopiosto ry:n laatima, Opetusministerö on hyväksynyt Kopiosto ry:n tekijänoikeusjärjestöksi ja oma kansanedustaja päättää äänellään laista.

Kopiosto ry:n esitys käsitellään Ficom ry:n sopimusryhmän ja Kopiosto ry:n neuvotteluissa torstaina 20.11.

Tvkaista Oy
TVkaista Oy on Espoossa toimiva, yksityisesti omistettu yhtiö. Yhtiö on perustettu 2006 ja se keskittyy laajakaistayhteyksien kautta toimivien tv-ohjelmatallentimien tarjoamiseen.

Taustatietoa TVkaista-tallentimesta
Kotimaisen TVkaistan kautta katsottavissa on YLE TV1:n, TV2:n, FST:n, Teeman, MTV3:n, Subin, Nelosen, Jimin, Urheilukanavan ja The Voice:n tv-ohjelmat tallenteina kaksi viikkoa lähetyksestä ja vastaavasti TVkaista Sverigen kautta SVT1, SVT2, TV4, Barnkanalen ja Kunskapskanalen –kanavien myös kaksi viikkoa lähetyksestä.

Suosikkitallenteet voi säilöä omaan pidempiaikaiseen arkistoon. TVkaista toimii kaikilla 3G-, WLAN- ja laajakaistayhteyksillä sekä kaikilla käyttöjärjestelmillä (Windows, Mac ja Linux) sekä TVkaista-digiboksilla ja Sony Playstation 3, Sony Playstation Portable, Apple iPhone, iPod, iPod Touch, AppleTV, Nokia Video Center ja Symbian Series 60 -laitteilla. TVkaista-tallentimen käyttö TVkaista-digiboksilla edellyttää 8 Mbps tai nopeampaa laajakaistayhteyttä. Palvelun kuukausihinta alk. 9,33 euroa.