Sanomalehtien kustantajat ajoivat yhteisiä asioitaan aluksi nimellä Suomen Lehtijulkaisijat. Suomen Sanomalehdenkustantajain Liitto perustettiin 1916 ja vuonna 1948 nimeksi tuli nykyinen Sanomalehtien Liitto.

Liiton 100-vuotisjuhlaseminaari pidetään Helsingissä 20. marraskuuta. Tilaisuudessa puhuvat tasavallan presidentti Tarja Halonen ja sanomalehtien maailmanjärjestön WANin puheenjohtaja Gavin O´Reilly.

Sanomalehdistön satavuotisen yhteistyön vaiheita kuvataan emeritus päätoimittaja Raimo Seppälän kirjoittamassa Vahtikoiran juoksulanka -teoksessa.

Sanomalehtien Liittoon kuuluu tällä hetkellä 197 sanomalehteä, joiden yhteislevikki on yli 3,1 miljoonaa kappaletta. Lähes kaikilla sanomalehdillä on paperilehden lisäksi myös verkkojulkaisu. Sanomalehtien osuus Suomen mediamainonnasta on lähes puolet ja suomalaiset kuuluvat sanomalehtien lukijoina maailman kärkeen.

Sanomalehtien Liiton hallituksen puheenjohtaja on kauppaneuvos Taisto Riski ja liiton toiminnasta vastaava johtaja on Kristiina Markkula. Sanomalehtien Liitto on Viestinnän Keskusliiton jäsenjärjestö.

Sanomalehtien Liiton päätehtävä on parantaa sanomalehtien toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, jotta sanomalehdet ovat jatkossakin Suomen johtava media. Liiton toiminnassa painottuvat sanomalehtien houkuttelevuuden vahvistaminen, edunvalvonta ja jäsenten yhteistyöverkostona toimiminen.