Euroopan parlamentin puhemies Hans-Gert Pöttering jakoi palkinnot perjantaina 17. lokakuuta Brysselissä.

EP:n journalismipalkinnon voittajat neljässä sarjassa (lehdistö, TV, radio, internet) valittiin kaikkiaan 70 kansallisen finalistin joukosta. Kaikkiaan osallistujia oli useita satoja. Kunkin sarjan voittaja saa 5000 euroa.

Voittajat eri sarjoissa

Lehdistösarjassa palkinnon jakavat Kirsten WÖRNLE (Saksa) ja Wolfgang BÖHM (Itävalta). Internet-sarjan voittaja on Pete PAKARINEN (Suomi). TV-sarjan voiton jakavat Shirin WHEELER (Iso-Britannia) ja Lars FELDBALLE PETERSEN (Tanska). Radiosarjan voitto menee Romaniaan: voittajat ovat Mircea Radu LIPOVAN ja Andreea MINZAT.

Pete Pakarisen juttu laittomasta maahanmuutosta

Pete Pakarinen voitti internet-sarjan artikkelilla “Tuhat taalaa hengenvaarallisesta merimatkasta – Eurooppa muuttoaallon edessä”. Suomen journalistijury kehui Pakarisen jutun rakennetta ansiokkaaksi: kuvaileva pääjuttu tuo ongelman tavallisten ihmisten tasolle, kainalojuttu taas kertoo tiiviisti sen, mitä EU yrittää ongelmalle tehdä. Euroopan tason jury valitsi yksimielisesti Pakarisen jutun internet-sarjan voittajaksi.

Juryn mukaan kyseessä on ajankohtainen, mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä artikkeli. Kiitospuheessaan Pete Pakarinen kertoi arvostavansa palkintoa erityisesti siksi, että valitsijoina on ollut toimittajakollegoita. Laitonta maahanmuuttoa käsitelleeseen juttuunsa viitaten hän vetosi, että Euroopan ja Afrikan välistä talouskuilua kavennettaisiin.

Pakarisen voittojuttu

Pete Pakarinen on 44-vuotias Verkkouutisten uutispäällikkö. Hän on työskennellyt toimittajana pian 20 vuoden ajan, joista kymmenen vapaana toimittajana. Verkkouutisten palveluksessa Pakarinen on ollut vuodesta 2005 alkaen ja seuraa muun muassa EU-politiikkaa. Hän asuu perheineen Kerimäellä.

Puhemies Pöttering: Euroopan parlamentti kannattaa median monimuotoisuutta

“Yksi journalismipalkinnon tarkoituksista on edistää parempaa kommunikaatiota Euroopan unionin ja eurooppalaisten välillä”, sanoi Euroopan parlamentin puhemies Hans-Gert PÖTTERING palkinnonjakotilaisuudessa. EU-politiikasta raportoivat toimittajat välittävät yleisölle tietoa päätöksistä, jotka vaikuttavat ihmisten jokapäiväiseen elämään, hän lisäsi.

Puhemies Pöttering painotti, että EU tarvitsee toimittajien kriittistä lähestymistapaa ja että Euroopan parlamentille lehdistön vapaus, median monimuotoisuus ja riippumaton raportointi ovat erittäin tärkeitä. Puhemies muistutti, että useat toimittajat ja toimittajajärjestöt ovat voittaneet EP:n Saharov-mielipiteenvapauspalkinnon. “Euroopan parlamentti jatkaa työtään toimittajien työn häirinnän ja estämisen vastustamisessa”, puhemies sanoi.

Ehdokkaana olevat artikkelit tai ohjelmat on julkaistu tai esitetty jollain Euroopan unionin virallisella kielellä 1. toukokuuta 2007 – 30. huhtikuuta 2008 välisenä aikana. Journalistijuryt 27 maassa valitsivat kansalliset ehdokkaat. Voittajat kussakin sarjassa valitsi pääosin journalisteista koostuva jury, jossa oli mukana myös kolme Euroopan parlamentin jäsentä.